AKTUELNO

Ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, Nenad Popović, najavio je da će sutra u Srbiju biti dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak.

"Radi se o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju preko 250.000 doza komponente 1. Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2.

Očekujemo da će Torlak u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2", rekao je Popović.

On je u saopštenju naveo da će nakon proizvodnje vakcine na Torlaku, po 18 uzoraka od svake serije, biti upućeno na ruski Institut Gamaleja gde će se izvršiti kontrola uzoraka, a posle toga vakcine će moći da budu puštene u promet.

"Očekujemo da se to dogodi u roku od tri nedelje od kada uzorci pristignu u Gamaleju", naveo je Popović koji se nalazi u Moskvi.

On je istakao da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana, sve do ispunjenja ugovora koji, u početnoj fazi, podrazumeva proizvodnju četiri miliona vakcina.

#Rusija

#Sputnik V

#Srbija

#Torlak