Mnoge gljive su veoma hranljive i imaju izuzetna lekovita svojstva. na našem podneblju.
Gljive su od davnina korišćene kao hrana, lek, otrov, a u mnogim drevnim kulturama sastavni su deo verskih obreda.
Etnomikolozi su pronašli tragove njihove upotrebe stare preko pet hiljada godina, što dokazuje da su naši davni preci bili svesni hranljivih i lekovitih svojstava koja imaju.
U XX veku, otkrićem penicilina, odnosno njegovih antibiotičkih svojstava, počinje era ekstrahovanja lekovitih supstanci iz gljiva. Farmakologija je do sada izolovala mnoge antivirusne i antimikotičke supstance koje one sadrže.
Dani gljiva i lekovitog bilja
Manifestacija Dani gljiva i lekovitog bilja održava se šesti put za redom u Srbiji, dok se ove godine održava na planini Divčibare u organizaciji ekološkog udruženja Medvednik. Na manifestaciji se okupilo više od 20 gljivarksih udruženja i organizacija koje se bave proizvodnjom lekovitog bilja, čajeva i sličnih lekovitih proizvoda
Tako ojačan imunološki sistem uspešnije proizvodi makrofagne ćelije koje čiste naše telo od štetnih materija odnosno dotrajalih ćelija. Makrofagne ćelije su poznate i kao ubice tumora.
Gljive pomažu redukovanju štetnog holesterola u krvi, lečenju dijabetesa, malarije, Alchajmerove bolesti, osteoporoze, jačaju koncentraciju, a najnovija istraživanja pokazuju da sadrže izuzetno visok procenat antioksidansa.
Iako se smatra da je Daleki istok najbogatiji lekovitim gljivama, te da ima najdužu tradiciju u njihovoj primeni u terapijske svrhe, na teritoriji Srbije uspevaju mnoge vrste koje imaju jednako isceljujuća svojstva.
U ovom tekstu upoznaćemo vas sa nekim od najpoznatijih lekovitih gljiva koje se mogu naći