AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića čestitao je veteranima 63. padobranske brigade praznik.

Ministar Vulin je na 21. susretu veterana 63. padobranske brigade „Vidovdanski skup“, istakao da je Srbija od pripadnika ove jedinice učila kako se brani zemlja, narod, vojska, a da mlade generacije od njih mogu da nauče šta je lojalnost prema drugu i državi.

Podsetio je da je po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kao ministar odbrane, brigadi vratio naziv, činove, opremu i mogućnost da se obučavaju i dodao da im nije vratio ono što im nisu mogli uzeti hrabrost, obraz, čast.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Prema njegovim rečima jedinice kao što je 63. padobranska niko se ne bi odrekao, sem onih koji se stide sebe i svog naroda.

63. padobranska brigada, kako je naveo ni 99., 98., 91. godine nije ražalovana i spuštena na rang bataljona pred moćnijim i brojnijim od sebe, već od strane „slučajnih Srba“, koji su kukavički pokušali da je umanje.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Ministar Vulin je poručio da Vojska Srbije dok Srbiju vodi predsednik Aleksandar Vučić, i dok je on bilo gde u sistemu odbrane, neće biti deo NATO pakta, već ono što jeste vojska svog naroda koja nikada drugima neće činiti ono što je srpskom narodu rađeno.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Ratni komandant 63. padobranske brigade general Ilija Todorov ukazao je da je u prošlosti bilo namera da se ova jedinica utre, da se njeno ime zatre i potpuno uništi, ali da je zahvaljujući predanosti, radu, upornosti i odanosti, njena prepoznatljivost ostala prisutna.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

- Zahvaljujući mudrosti predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, tadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vulina, načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića, ta mudrost je došla do izražaja i vraćene su dve jedinice u stroj Vojske Srbije – 63. padobranska brigada i 72. brigada za specijalne operacije - istakao je Todorov.

Naglasio je da je od tada stroj Vojske Srbije postao jači, sistem odbrane snažniji, a građani Srbije bezbedniji, što je, kako je istakao, ono što vodi pripadnike ove jedinice i ono zbog čega oni postoje.

Todorov je rekao da je 63. padobranska brigada sazdana od vojnika i starešina vrhunski obučenih, osposobljenih i odanih jedni drugima sa najvišim moralom i dodao da nikada nije postojala sumnja da će svaki zadatak obaviti zarad odbrane svoje otadžbine i čuvanja vojničke padobranske časti.

#Aleksandar Vulin