AKTUELNO

Odlične vesti za turiste iz Srbije koji su odlučili da godišnji odmor provedu na plažama Lefkade ili Kefalonije u Grčkoj. Naime, od ponoći se otvara i graninčni prelaz Medžitlija/Niki, koji će raditi 24 časa dnevno.

Vest o otvavranju ovog graničnog prelaza, na društvenoj mreži podelile su dve najozbiljnije stranice kada se radi o izveštavnju prilika iz Grčke, Nikana i Live from Greece. U skopu ove, objavljena je još jedna dobra vest, a tiče se onih koji su popunili PLF formular sa navođenjem Evzonija kao prelaza preko kojeg se ulazi u Grčku.

"Od ponoći je osim prelaza Dojran otvoren i prelaz Medžitlija/Niki i radiće 24h. Evzoni je takođe otvoren 24h. U prvih par dana tolerisaće se ako ste u PLF upisali kao prelaz Evzoni, a kasnije neće, tako da je najbolje da prilikom popunjavanja PLF upišete granični prelaz na koji zaista planirate da uđete u Grčku", stoji u objavi na društvenim mrežama.

Brojne prednosti

Foto: Printscreen YouTube/ Radovan Gardáš

Ovaj granični prelaz uglavnom koriste Srbi koji letnji odmor provode na jonskoj obali i jonskim ostrvima poput Lefkade i Kefalonije. Poznavaoci ovog putnog pravca ističu da je jedna od njegovih prednosti mogućnost da usput obiđu Ohrid i Bitolj u Severnoj Makedoniji, kao i mesto Edesa u Grčkoj.

Još jedna od prednosti je i ta što na ovom graničnom prelazu gotovo pa nikada nema prepoznatljivih gužvi, piše na sajtu Nikana.gr.

Koji još pelazi rade non-stop

Podsetimo, od juče su 00/24 otvoreni granični prelazi Evzoni, Promahonas, Dojran, Niki, Kastanijes, Kipi, Nimfea, Ormenio, Kristalopigi, Kakavija.

Foto: TV Pink Printscreen/Tanjug Video

Što se tiče dokumentacije za ulazak u zemlju, pravila ulaska u Grčku ostaju ista.

Dakle, osobe koje su vakcinisane dostavljaju potvrdu o primljene dve doze vakcine izdatu od zvaničnih državnih institucija, uz uslov da druga doza cepiva protiv korona virusa bude primljena minimum 14 dana pred polazak.

Druga opcija je negativan PCR test ne stariji od 72 sata i treća, potvrda o preležanoj infekciji, stara između 2 i 9 meseci od datuma putovanja. Sada je na sve to dodata i mogućnost prelaska granice uz negativan antigenski test koji je tri puta jeftiniji od PCR testa. Deca do 12 godina ne moraju da imaju ništa osim pasoša.