AKTUELNO

Jagoda polako završava svoju vegetacionu sezonu, berba je na većini plantaža završena, a voćari zadovoljno trljaju ruke, jer je cena bila solidna i brojni uzgajivači ove voćne vrste ostvarili su berićet.

Kako su ipak ostale neznatne količine sitnijih plodova koji ne zadovoljavaju kriterijume kupaca, vredni domaćini se snalaze i pronalaze načine da i te plodove na neki način prerade i svojim kupcima ponude ukus jagode na drugačiji način.

Foto: RINA

- Jagodu sam počeo da gajim od skoro, imamo oko 1.000 živića, sortu Kleri. Ove godine je rodila baš dobro, nikada se više nismo najeli jagoda nego ove godine. Izvesne količine smo i prodali, a bogami bilo je i poklanjanja, svako ko je želeo mogao je da dođe, ubere za svoju decu ili za kolače kilogram, dva i da ništa ne plati. Sa berbom je već gotovo, a one poslednje plodove rešio sam da spakujem u tegle i da napravim liker - kaže za RINU Dragan Jovanović iz Zagorice.

Foto: RINA

Ovaj vredni domaćin, ističe da se liker priprema na uobičajen način i da se može praviti od bilo kog voća.

- U staklenu posudu stavim 500 grama meda ili šećera i jedan kilogram dobro zrelih jagoda. Tako pripremljena tegla izloži se suncu par dana a potom dodam još i 1,5 litar rakije lozovače. Par dana posle toga stavi se i dve kesice vanilinog šećera i jedan limun izrezan na krugove. Sve to ostane izloženo suncu još par dana dok jagode totalno ne pobele, odnosno dok cela smesa ne postane obojena kao jagoda - kaže Dragan.

Foto: RINA

- Sledeći korak je prebacivanje na policu u zatamljenu prostoriju gde odležava šest nedelja. Cela količina mora se lagano promešati svakog drugog dana. Kasnije se procedi kroz dvostruku gazu i po potrebi razblaži sa određenom količinom destilovane vode - objašnjava naš sagovornik.

Jovanović dodaje da je liker od jagode izuzetno prijatnog ukusa pa ga preporučuje za opuštanje i uživanje, naročito u letnjim mesecima.