AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas u Gračanici sa povratnicom u Ćakovici Dragicom Gašić koja prethodnih dana doživljava pravu torturu lokalnih Albanaca.

Dragica je prvi srpski povratnik u Đakovici od 1999.godine.

Petković je poručio da će se Kancelarija za Kosovo i Meohiju i država Srbija angažovati da joj pomognu na svaki mogući način da joj se poveća bezbednost i poveća kvalitet života.

- Ja sam se danas sreo sa Dragicom da porazgovaramo o svemu s čim se suočava od trenutka otkad se vratila u svoj stan i u svoj rodni grad, u Đakovicu. Suočava se sa mnogo čime, pre svega u bezbednosnom smislu, sa različim pretnjama, sa kamenovanjem stana, lepljenjem najrazličitijih slika ubijenih ljudi, valjda sa porukom da će tako i Dragica Gašić da završi. Zašto jedna žena srpkinja smeta bilo kome? Ona nikoga ne ugrožava, ona nikome nije pretnja.

Foto: Kancelarija za KiM

Ne razumem da se baš danas na Vidovdan organizuje 11 nevladinih organizacija da potpisuju nekakvu peticiju da proteraju iz njene rodne Đakovice Dragicu Gašić.

Dragica je naš heroj i mučenik baš na današnji veliki dan, Vidovdan jer je ona primer i simbol svih stradanja srpskog naroda ovde na KiM. I mi kao država Srbija i Kancelarija za KiM, a čuo sam se i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem učinićemo sve da omogućimo život dostojan čoveka našoj Dragici - kaže Petković.

On je dodao da već sutra stiže prva pomoć do Dragice.

- Pre svega obezbedićemo joj blindirana metalna vrata i video nadzor i rešetke na stanu i obezbedićemo dostavljanje hrane Dragici, internet, pokućstvo... Ona se vraća u svoj stan da živi pod ključem da živi pod rešetkama ali ona i u takvom stanu je svoj na svome i ona ima svoju slobodu iako je ta sloboda ograničena, skučena i pod pretnjom.

Apelujemo na sve da se dozovu pameti da niko ne dira Dragicu Gašić jer je ona povratnik i vraća se na svoje - istakao je Petković i dofao da će Dragica biti hrabra da ostane na Kosovu i Metohiji.

Foto: Kancelarija za KiM

Dragica Gašić zahvalila je Petkoviću i državi na podršci.

- Mnogo znači podrška koju sam danas dobila i želim da zahvalim dežavi i direktoru Petkoviću. Gađali su kamenjem moj prozor, polomili mi roletne, lepe slike ubijenih ljudi, noću mi lupaju na vrata. Policija me obezbeđuje, ali čim oni odu, oni dođu opet i lupaju mi na vrata. Vrata su mi sva oštećena. Preplašena sam, pijem lekove za smirenje. Napadi se dešavaju svakodnevno. U prodavnicu i u pekaru sam išla u pratnji policije. Ja nikada nikog nisam povredila i zato sam dobila hrabrost da se vratim u svoj stan. Uprkos svemu ja planiram ovde da ostanem - navela je Dragica Gašić.

Kancelarija za KiM će takođe pomoći Dragici da podnese tužbu za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje protiv svih pojedinaca koji je ugrožavaju.

Sastanku sa Dragicom Gašić prisustvovao je i predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Foto: Kancelarija za KiM

#Dragica Gašić

#Gračanica

#Kosovo i Metohija

#Petar Petković

#povratnica