AKTUELNO

Pošta Srbije objavila je danas da je, povodom proslave 650 godina grada Кruševca, izdala specijalno filatelističko izdanje sa znamenitostima tog grada u okviru kog je, prvi put u Srbiji, izrađena i zlatna prigodna marka.

Vršilac dužnosti direktora JP Pošta Srbije Zoran Đorđević, danas je u Кruševcu predstavio zlatnu marku koja je urađena u samo jednom primerku.

"Jubilej grada Кruševca je jedan od najznačajnijih događaja za Srbiju, kom se Pošta Srbije pridružuje istorijskim događajem za srpsku nacionalnu filateliju – izdavanjem zlatne poštanske marke, koja predstavlja znak posebnog poštovanja koji želimo da posvetimo carskom gradu - gradu Кruševcu, jednom od simbola naše bogate istorije", izjavio je Đorđević.

Foto: Beta

U međunarodnim okvirima, kako je istaknuto, zlatne poštanske marke izrađuju samo najveći svetski poštanski operatori.

Zlatna poštanska marka Pošte Srbije predstavlja simbol Grada Кruševca - spomenik kosovskim junacima, a izrađena je tehnikom laserskog graviranja od žutog zlata.

Pošta Srbije i PTT muzej, u saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", pridružili su se obeležavanju jubileja grada Кruševca i prigodnom izložbom retkih i vrednih predmeta vezanih za istoriju ovog grada.

U Glavnoj pošti u Кruševcu, izloženi su izuzetno redak srednjevekovni ženski prsten iz prve polovine 14. veka, sablja iz Prvog srpskog ustanka tipa "kilič" sa kanijom i dve izuzetne austrijske karte iz XVII i XVIII veka, koje svedoče o tome da su i tokom Otomanske okupacije Srbije, Austrija i Evropa smatrali Кosovo sastavnim delom Srbije.

Ovi eksponati su deo zbirke "Adligata", koje je ovo udruženje ekskluzivno za ovu priliku ustupilo PTT muzeju.

#Pošta Srbije

#Zoran Đorđević