AKTUELNO

Uz dosadašnje četiri države u okruženju, a u kojima Srbi rado letuju i s kojima je postignut sporazum o bezuslovnom ulasku, od danas imamo i Hrvatsku.

Državljani Srbije mogu u BiH, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju i Hrvatsku bez ikakvih uslova, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Foto: Pixabay.com

Naime, od danas se na listi zemalja gde možemo da putujemo kao nekada nalazi Hrvatska, a kako je objavljeno na sajtu Ambasade Srbije u Zagrebu, nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test na koronavirus.

Foto: Pixabay.com

Podsetimo, pravila za putovanje u Grčku ostaju nepromenjena za srpske turiste i biće na snazi najmanje još nedelju dana, prema novoj odluci grčke vlade objavljenoj u Službenom listu.

Foto: Pixabay.com

Srbi o prelasku grčke granice: "Traže nam samo pasoš"

Kako javlja dopisnik agencija MIA iz Atine, potrebna je potvrda o vakcinaciji (14 dana nakon druge doze), ili negativan rezultat PCR testa urađenog 72 sata pre putovanja, a moguće je ući i sa brzim antigen testom koji je urađen do 48 sati pre dolaska u Grčku.

Takođe, u Grčku mogu da uđu osobe sa dokumentom da su preležale kovid 19 od dva do devet meseci pre ulaska.

Foto: Unsplash.com

Prema Severnoj Makedoniji otvoren je samo granični prelaz Evzoni sa radnim vremenom od 7.00 do 23.00 po lokalnom vremenu, odnosno od 6.00 do 22.00 po srpskom.

Za turiste važe ista pravila i ograničenja kao za Grke, poput policijskog časa od 1.30, koji će biti ukinut u ponedeljak, a maska je obavezna samo u zatvorenom, ili na otvorenom, ukoliko je gužva.