AKTUELNO

Svake subote Grčka objavljuje pravila pod kojima se može ući u tu zemlju zbog pandemije korona virusa. Za srpske turiste ova nedelja nije donela nove izmene u proceduri za ulazak u zemlju Helena.

Vest koja je obradovala sve srpske turiste stigla je prošle nedelje kada nam je omogućeno, kao i svim zemljama na "zelenoj listi" ulazak sa negativnim antigenskim testom. Ovo predstavlja veliku olakšicu, prvenstveno u finansijskom smislu, pošto PCR test košta 9.000 dinara, dok antigenski 3.500.

- Što se tiče opštih pravila ulaska u zemlju, da im se dozvoli ulazak sa negativnim brzim (antigenskim) testom iz zemalja sa zelene liste. Maloletna lica, uzrasta do 12 godina da mogu da uđu u zemlju, bez potrebe za testom, ukoliko dolaze iz zemalja koje se nalaze u zelenoj kategoriji - rekao je prošle nedelje Nikos Herdalias, zamenik ministra civilne zaštite.

Kako je na sajtu Vlade Republike Srbije objavljeno 16. juna, države članice Evropske unije (EU) odlučile su da Srbiju vrate na spisak epidemiološki bezbednih zemalja, čiji će građani moći da putuju u EU.

Pored novog dokumenta, uz koji je dozvoljen ulazak u Grčku, i dalje ostaju aktuelna ostala dokumenta kao i do sada.

Osobe koje su vakcinisane dostavljaju potvrdu o primljene dve doze vakcine, izdatu od zvaničnih državnih institucija, uz uslov da druga doza cepiva protiv korona virusa bude primljena minimum 14 dana pred polazak. Druga opcija je negativan PCR test ne stariji od 72 sata i treća, potvrda o preležanoj infekciji, stara između 2 i 9 meseci od datuma putovanja. Sada je na sve to dodata i mogućnost prelaska granice uz negativan antigenski test koji je tri puta jeftiniji od PCR testa.

S obzirom na to da je ranije potpisan sporazum između Grčke i Srbije, to su sve vakcine koje su dostupne u našoj zemlji, priznate i prilikom ulaska u Grčku - Fajzer/Bajontek, AstraZeneka, Sinofarm i Sputnjik V.

Takođe, za ulazak u Grčku potrbno je popuniti PLF formular.