AKTUELNO

Povodom slučaja koji je u poslednjem periodu uzdrmao celokupnu javnost, oglasila se i majka devojčice koja je, nakon osam ipo godina, prema odluci suda, i centra za Socijalni rad data ocu.

Marijeta, majka kojoj su oduzeli ćerku, ističe da je osam i po godina podizala dete samostalno, gde otac devojčice nije želeo nikakav kontakt, gde se nakon tri i po godine periodično uključivao u njihov život.

- Ona nema sećanja povodom upoznavanja sa ocem, to je išlo svojim tempom, do 2019. godine, kada se njen otac predomislio, smatrajući da ima pravo da ima potpuno starateljstvo nad ćerkom - objasnila je Marijeta.

On je, kako navodi Marijeta, tražio starateljstvo u godinu i po dana, kada nije imao nikakav kontakt ni sa ćerkom ni sa njom.

- Da li su to moje greške, ili sistemsko nasilje, ne znam. Neko je verovatno morao da podigne prvi kamen, da bi to prevagnulo na njegovu stranu. Prva osoba koja je podigla kamen, jeste njena prva učiteljica, koja je praktično "Otvorila vrata Hada". Ona je kasnije pokrenula prekršajnu prijavu, jer sam se ja odlučila na modelitet školovanja od kuće - dodala je Marijeta.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako ističe, devojčica nikada nije bila socijalno sputana, jer je bila u dosta vannastavnih aktivnosti.

- Na prvom ročištu smo imali tu prekršajnu prijavu, koja, iako je odbačena, predstavlja neki povod - objašnjavala je Marijeta i dodaje:

- Ja sam kasnije dobila niz uvreda, da sma nepodobna majka, da sam nesaradljiva, jer su iz socijalne službe ispratili sve ono što su rekli od strane škole - dodala je ona.

Govoreći o svojoj ćerki pre, i nakon odlaska kod oca, Marijeta navodi da je razlika ogromna. Ona je, prema rečima svih stručnjaka bila sagledana kao vedra devojčica, laka za saradnju, ljubopitljiva. Navikla je da prihvata autoritete kao zdrave, ali i da odbacuje nasilje u svakom obliku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ona sada nije dobro. Viđamo se po restriktivnoj meri. Svake srede, po četiri sata i prvog i trećeg vikenda u mesecu - dodala je.

Kako objašnjava Marijeta, niko nije sagledao uslove u kojima njena ćerka živi, već je, kako dodaje, u pitanju bila provremena mera, gde joj je samo preneseno da dete treba da se preseli.

- Ja jesam u kontaktu sa njom, a naš razgovor je privatan samo kada je ona u toaletu - objasnila je Marijeta.

- Bežala je tri puta, na početku je imala psihosomatski poremećaj, jer je njena majka odstranjena iz života... Ja sam prvi put ćutala, i ponašala se kao majka koja može da bude prisutna u njenom životu - dodala je Marijeta.

- Jednom je dobila batine jer je htela da me pozove i da kaže "laku noć" - rekla je Marijeta i pokazala fotografiju na kojoj se vidi modrica devojčice.

Kako ističe, devojčica je, kad god se tušira zove na video - poziv, jer se ne oseća bezbedno, nakon što su joj otac i stric jedne prilike upali u kupatilo. Marijeta dodaje da devojčica porodičnu kuću ne doživljava kao svoju, već tuđu.