AKTUELNO

Kardiohirurg Miljko Ristić i neuropsihijatar Jovan Marić su za Pink govorili o tome kako ekstremno visoke temperature utiču na zdravlje, ali i na psihu, ističući da smo svi rizična grupa, bez obzira na uzrast, savetujući starije građane da ne izlaze napolje bez preke potrebe.

Ristić napominje da meteorološki faktori jesu važni u pogoršanju kardiovaskularnih bolesti, kao i psihičkih bolesti, zajedno sa ljudima koji boluju od pandemije. Kako ističe, povišena temperatura nije jedini razlog. Tu je, kako kaže, pritisak, vlažnost vazduha, ali i magnetna polja koja objašnjavaju neke poremećaje.

- U cilju prevencije, možemo malo da pogledamo istini u oči, jer smo svi u rizičnoj grupi. Naš organizam jeste prilagodljiv, ali ništa nije sigurna prevencija - istakao je Ristić.

Doktor dodaje da se u organizmu, u pokušaju odbrane od visokih temperatura, šire krvni sudovi u koži, tkivima, tu se gubi velika količina tečnosti, elektrolita i naravno dolazi do hipotenzije i osoba na ulici pada i kolabira, a tu treba reagovati tako što će se osoba premestiti u hladnu prostoriju, rashladiti, nakon čega će dobiti adekvatnu terapiju.

- Starije osobe treba da sede kod kuće, osim ako nemaju neke preke potrebe - dodao je Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Marić, govoreći o uticaju visokih temperatura na organizam, ističe da sa dolaskom leta, može doći do pogoršanja zdravlja kod članova porodice koji pate od šizofrenije, napominjući da je autoagresija, suicid i slično česta pojava.

- Veći je procenat samoubistava. Našao sam podatak da je i šekspir opisivao uzavrelu krv ludaka. On je znao da duševni bolesnici imaju uzavrelu krv. Članovi porodice su jako važni, jer se menjaju terapije, povećavaju i ostalo - rekao je Marić.

Foto: TV Pink Printscreen

Marić napominje da klima uređaj suši vazduh i da je lakše za disanje kada se koristi, a ono što je glavni savet, jeste da voda uvek bude na dohvat ruke.

Kada su visoke temperature, mnogo je incidenata, saobraćajnih nezgoda, ubistava... - nabrajao je Marić.