AKTUELNO

Eksplozija u fabrici "Sloboda" potresla je građane Čačka, ali i čitavu Srbiju, pa je mnoge navelo na razmišljanje da najrealniji uzroci mogu biti sabotaža i diverzija, a to su za medije potvrdili Darko Trifunović sa Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost, i Ljuban Karan, operativac KOS u penziji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je na izvesnu nelogičnost u vezi sa ovim događajem.

Ima jedna stvar koja je čudna. Zanimljivo je da se poslednja eksplozija dogodila u prostoriji u kojoj nije bilo strujnih instalacija - rekao je Vučić i najavio istragu u više pravaca:
Ispitaćemo podrobno i detaljno sve razloge mogućeg požara i eksplozija i nema sumnje da će biti postavljeno pitanje subjektivne i objektivne odgovornosti, u svakom smislu, i upravljanja u kompaniji, a ako se dokaže i nešto drugo, onda i u krivično-pravnom smislu.

Prof. dr Darko Trifunović kazao je da je ovo što se desilo strašno, te da je sabotaža najrealniji razlog sumnjive eksplozije.

Foto: TV Pink Printscreen

Služba je morala biti pojačana već posle prve eksplozije. Trebalo je pojačati fizičko-tehnički nadzor, pa i postaviti stražu. Ja kao srpski bezbednjak borim se i brinem za srpsku bezbednost, kao i za bezbednost predsednika Vučića, a neoprostivo je da se tri puta dešava ovako nešto. Agresivno se ide prema Srbiji, postavlja se logično pitanje da li je umešana ruska vojna služba i različite kriminalne mreže koje postoje u Srbiji - istakao je Trifunović i dodao:
Srbija je postala poligon za ruska dejstva, nije ni čudo što su u prethodnim godinama iz 20 zemalja proterani ruski vojni obaveštajci. Prosto sve te aspekte treba uzeti u obzir tokom istrage kako bi se utvrdili tačni uzroci.

Ljuban Karan rekao je da je u vojnoj industriji uvek bilo akcidenata, a kada tako nešto prođe bez pogibije, onda kažemo da smo dobro prošli.

Foto: TV Pink Printscreen

U vojnim fabrikama mere bezbednosti su stroge i vodi se računa o svakom detalju, a svaki veći prekršaj se sankcioniše. Ovo zaslužuje pažnju jer je nemoguće da za kratko vreme dođe do ovakvih stvari. Zato se javljaju sumnje da je eksplozija veštački izazvana i da je vrsta sabotaže i diverzije - naglasio je Karan.

On navodi i da ima mnogo onih koji žele da zaustave rast naše namenske industrije, koja je trenutno u usponu. - Stalno imamo afere podmetanja, akcidente i događaje i u drugim fabrikama namenske industrije. Ovde može biti umešana strana agentura. Poznato je da smo imali špijunažu, a od špijunaže do agenture je mali korak. Ima mnogo razloga da se sumnja na diverziju i sabotažu. Istraga bi trebalo da pokaže, ali ovakve istrage kod požara i eksplozije su najteže.

Foto: TV Pink Printscreen

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost kazao je da svaki akcident izaziva pažnju nadležnih organa da se utvrdi uzrok "spontanih eksplozija". - "Sloboda" je strateška fabrika namenske industrije i naše oružje je među prvih pet na svetskom tržištu, a treće na američkom tržištu, i sve što se dešava u "Slobodi" odražava se na ekonomski interes. Biće sprovedena sistemska istraga koja se odnosi na primenu i poštovanje procedura u municiji, primena i poštovanje mera zaštite na radu, kao i primena i procesuiranje protivpožarne zaštite.

Zoran Dragišić: Ozbiljno upozorenje predsednika!

- Ono što je predsednik Aleksandar Vučić rekao ozbiljno je upozorenje. Istragom će se sve utvrditi, mi samo možemo da nagađamo. Kada nadležni organi otkriju uzroke, onda možemo govoriti o tome šta treba uraditi pod uslovom da to nije namerno podmetnuto. Možemo da nagađamo da li je to propust, loša procedura ili diverzija. Kada se završi ceo postupak i kada se utvrdi uzrok, ceo menadžment "Slobode" i odbrane preuzeće mere da se tako nešto više ne desi - ističe prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti.

Foto: Pink.rs

Nakvasili teren! Helikopteri nadleću fabriku!

Dva vojna helikoptera stigla su juče u Čačak kako bi nakvasila teren i na taj način lokaciju dodatno obezbedila od potencijalne pojave požara. Poslednji požar dogodio se u nedelju oko 20 sati, kada je vatra zahvatila visoko rastinje u krugu fabrike, a požar je pretio da se proširi do kuća u obližnjim naseljima. - Brzom intervencijom vatrogasaca vatra se nije proširila dalje. Vodenim topovima su gađali rastinje koje gori. Iako smo se vratili juče kućama, bili smo sinoć spremni ponovo na evakuaciju, ali do toga, na svu sreću, nije došlo - rekla je za Rinu meštanka Nada Stevanović.

Eksplozije u čačanskoj fabrici "Sloboda"

- januar 2003. povređeno troje radnika

- januar 2010. jedan zaposleni povređen u pogonu pirotehnike

- jul 2013. dve radnice povređene u pogonu pirotehnike

- maj 2016. zapalila se smesa za proizvodnju suzavca, bez povređenih

- oktobar 2019. na poligonu fabrike radnici ispitivali upaljače projektila, lakše povređena dvojica radnika

- decembar 2020. požar izbio na presi gde se pakuje municija, nije bilo povređenih, ali su radnici preskakali ogradu kako bi se spasli

- 19. jun 2021. lakše povređena tri radnika

- 4. jun 2021. nema povređenih