AKTUELNO

Vatrogasac Vladica Stanković predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine, koji je ujedno i najpoznatiji "hvatač zmija" na jugu, je za Pink govorio o zaštiti od gmizavaca, koji su, sa toplim vremenom postali sve češća pojava, kako na asfaltu, tako i na zelenim površinama.

Stanković ističe da je poskok najveća otrovnica u Srbiji, ali i u Evropi. On dodaje da zmija najpre upozorava svog predatora tako što "šišti", što je u ovom slučaju čovek, nakon čega ona priprema i odbrambeni stav, kada kasnije i ujede.

Foto: Pixabay.com

Govoreći o slučaju gde je zmija otrovnica ujela dete za lice, Stanković napominje da je u pitanju samoodbrana, gde se poskok, kako vatrogasac navodi, osetio ugroženo.

- Poskok je lenja zmija, i iz mog iskustva, možete da prođete pored nje, da ne reaguje, ali može da se desi da šišti, i bude agresivna. Taj ujed kod dečaka, jeste opasan, jer je glava deo tela koji je kritičan. Međutim, mora se voditi računa, može da se desi da je samo ujed bez otrova, zavisi kolika je zmija, koliko otrova poseduje, tu je dosta tih varijacija nekih - objašnjava vatrogasac.

Stanković se prisetio jednog događaja, kada je dečaka poskok ujeo čak dva puta, gde je u drugi ujed uzrokovao istiskanje svog otrova, što je jako opasno, kako podvlači vatrogasac.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako ste sami, desi se ujed u ruku, on se širi belom limfom. Ne sme da bude prisutna panika, ne smete da se plašite, potrebno je da odmah istiskate otrov, što pre. Najvažnije je da se javite nekome, kažete lokaciju, da vas neko nađe, jer ako ste sami, moguće je da za 15 minuta padnete u nesvest. Ne pijete alkohol, nego vodu, i budite bez ikakvog fizičkog napora. Antiserum se ne daje odmah, nego samo ako je kritična siruacija - rekao je Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

#Vladica Stanković

#Zmija poskok