AKTUELNO

Priča koja je zapanjila Srbiju! Dečak iz Doljevca 13 godina je živeo bez imena!

Roditelji mu nisu dali ime, zbog čega nije imao nijedan dokument, nije mogao da ide u školu i najvažnije, nije imao čak ni zdravstvenu knjižicu iako boluje od dijabetesa.

Ova neobična priča dobila je epilog tek nedavno - "bezimeni" dečak je konačno dobio ime.

Kako se uopšte desilo da u 21. veku dete, koje ima roditelje, odrasta bez imena? Kako prenose mediji, do ove neobične situacije je došlo jer su roditelji propustili da u zakonskom roku odrede ime. Ubrzo po njegovom rođenju, otišli su u inostranstvo, a brigu o detetu i njegovoj braći i sestri su preuzeli baka i deka.

Kada su baka i deka umrli, deca su više meseci živela sama, dok se iz inostranstva nije vratio njihov otac. Dečakova majka je pre više godina napustila porodicu.

Dečak nije imao apsolutno nikakva dokumenta zbog čega nije mogao da ide u školu. Problem je nastao kada mu je prošle godine dijagnostikovan dijabetes. Lekar iz doma zdravlja u Doljevcu je pristao da ga primi i pregleda i bez dokumenta, a kasnije je sve preglede dečak morao da plaća. Tako je jednom prilikom bez zdravstvene knjižice primljen u KC Niš zbog izuzetno lošeg stanja - imao je šećer preko 40.

Nevladina oganizacija "Praksis" je pomogla ovom dečaku, za čiji slučaj je saznala prošle godine, koja se prvo obratila za pomoć Centru za socijalni rad, a potom i Zaštitniku prava građana. Nakon devet meseci Centar u Doljevcu je dečaku dodelio ime, matični broj i državljanstvo.

"Obratili smo se Centru za socijalni rad ali su oni bili pri stavu da nije moguće odrediti lično ime deteta bez učešća roditelja, s obzirom da je njegova majka u Nemačkoj. Zatim smo se obratili Zaštitniku građana, koji je pokrenuo postupak i u roku od dva meseca dečak je dobio JMBG i državljanstvo, a uz saradnju sa RFZZO dobio je zdravstveno osiguranje i knjižicu", kaže Marijana Luković, izvršna direktorka "Praksisa".

Ona dodaje da je dečak je dobro, i da sada može da dobije adekvatnu medicinsku negu, da ide na redovne kontrole i dobija terapiju. Sada živi sa braćom, od kojih su dvojica punoletni.