AKTUELNO

Danas će biti angažovan ceo bezbednosni sastav države, koji će imati zadatak da štiti više hiljada visokih zvanica.

Na obezbeđenju inauguracije predsednika Vučića angažovani su MUP, BIA i VBA. Zajednički timovi su već održali nekoliko koordinatorskih sastanaka, na kojima su dogovorene mere za najviši stepen obezbeđenja. Jedna od tih mera je da svaki lider dobije lično obezbeđenje.

Desetoro šefova stranih država i vlada i lidere zemalja regiona, koji će u petak prisustvovati inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obezbeđivaće ponaosob pripadnici najelitnijih jedinica MUP i vojske.

U posao će biti uključeni SAJ, Žandarmerija, Kobre, kao i Uprava za obezbeđenje MUP i redovni sastav. Svi oni će biti na terenu, i za svaku jedinicu je određena pozicija i zadatak.

Pročitajte još: Vučelić: Inauguracija je potvrda i moćna prezentacija toga šta je Srbija (VIDEO)

Božidar Spasić, bivši član kontra-obaveštajne službe objasnio je za televiziju Pink da današnji skup nema veze sa politikom, te da se radi o više nacionalnom skupu.

- Ovo je skup koji organizuje država Srbije, te bezbednost učesnika garantuje upravo država - rekao je Spasić.

MUP je nosilac spoljnog obaveštenja, što znači da će njih učesnici i posetioci moći da vide, dok će pripadnici Bezbednosno-informativne agencije biti u civilu i oni su pratioci delegacije. Vojno-ezbednosna agencija obezbeđivaće ministre odbrane, objasnio je Spasić.

Foto: TV Pink

- Kompletan bezbednosni sastav države je angažovan. Svaka granica je dodatno obezbeđena, a postoji i dubinsko obezbeđenje, koje radi na bezbednosti puteva ka Beogradu. Pregledane su sve reke, mostovi, tavani i provere se rade već danima. Nakon vršenja provere, potrebno je da se ta bezbednost i održi. Oko 1.000 pripadnika službi bezbednosti nalaziće se u i oko Palate Srbija. Od takvog obezbeđenja neće moći da proleti ni mušica - rekao je Spasić.

Pojedini podaci se drže u tajnosti, kako bi se bezbednost sačuvala.

- Beograđani su shvatili da danas ne treba da voze kola, a maršute se ne odaju. Samo je okvirno iz MUP-a saopšteno koje će ulice biti zatvorene. Danas je vreme terorizma, te je vrlo logično da se ozbiljno povede računa - pojasnio je Spasić.

Pročitajte još: POD BUDNIM OKOM SPECIJALACA Elitne jedinice čuvaju goste na inauguraciji

Bezbednost visokih zvaničnika ponaosob je zagarantovana, a službe svoj posao rade vrlo profesionalno, rekao je Spasić.

- Svaki državnik od strane Srbije dobija svoju pratnju i vodi se računa o rangiranju - postoje državnici kod kojih je rizik veći, te je njihovo obezbeđenje maksimalno - rekao je Spasić, ističući da je situacija u Srbiji i Beogradu dosad odlična.

Nakon skupa u Palati Srbija, kako je objasnio, većina zvanica će se odmah uputiti na aerodrom i napustiti Srbiju. On je istakao da je ovaj skup veličanstven, te da mu nije jasno to što pojedinci iz opozicije bojkotuju događaj.

Foto: TV Pink

- Svaki građanin Beograda zna šta ga danas čeka u saobraćaju, pustiće da sve to prođe, a oko ponoći, prema mojim procenama, grad će nastaviti normalno da funkcioniše - rekao je Spasić.

Kada je reč o ometanju mobilnih telefona i uređaja, on je istakao da će sigurno u jednom momentu telefoni biti blokirani, budući da se telefonima može aktivirati, recimo, eksplozivna naprava.

#BIA

#Bezbednost

#Božidar Spasić

#Inauguracija

#MUP Republike Srbije

#Policija

'