AKTUELNO

Šef Katedre za higijenu Medicinskog fakulteta dr Goran Belojević za Objektiv navodi da su bazeni izuzetno kritična mesta za prenos koronavirusa.

Sezona na javnim bazenima širom Srbije otvorena je pre nekoliko dana, a kupači, pre nego što otpočnu brčkanje, moraju da ispune određene uslove. Naime, kako za Objektiv navode na popularnom beogradskom ,,Tašmajdanu”, kovid-redari prate svaki korak kupača.

– Posetioci na ulazu prolaze kroz dezo-barijeru, a razmak između ležaljki mora biti dva metra. Maksimalan broj posetilaca je jedan na pet metara kvadratnih, a tu su i dezinfekciona sredstva za ruke – navode iz „Tašmajdana”. Kako ističu zaposleni na ovom bazenu, za sada je sve pod kontrolom, a sanitarna inspekcija obilaziće sve objekte koji se otvaraju i izdavati potvrde da su ispunjeni svi uslovi.

Kako smo se juče uverili na licu mesta, na „Tašmajdanu” prve kupače čine najviše mladi, koji ne kriju da su presrećni zbog otvaranja sezone. Andrea Balaš (26) kaže da, dok se brčka u bazenu, i ne razmišlja o zarazi.

– Presrećna sam što je konačno otvoren bazen i što se sve napokon otvara. Ne plašim se više virusa, mislim da je korona samo jedan period iza nas. Konačno nam je došlo i sunce, mislim da se sada sve vraća u normalu. Ove mere koje važe za bazene sigurno će biti ukinute jer je očigledno da nema potrebe za njima – kaže ova studentkinja, dok se njen prijatelj Miroslav Simić (20) ne slaže sa ovom konstatacijom.

– Jedva smo čekali da konačno otvore bazene. Posle godinu dana konstantnog zatvaranja i straha, ovo nam dođe kao relaksacija. Poštujem mere zbog sebe prvenstveno, a i zbog drugih ljudi – kazao nam je Miroslav.

Foto: TV Pink Printscreen

MERE MOGU DA SE PODNESU

Anđela Marković (19), koja je na bazen došla odmah po otvaranju, kaže da ovo kupalište predstavlja pravo okrepljenje u epidemiji.

– I moje društvo i ja poštujemo sve mere. One nisu preterano rigorozne i zaista ne predstavljaju napor.

Krenule su vrućine, a ne idem nigde na more, pa nam je ovo baš dobro došlo – kaže Markovićeva. I oni koji su stalni posetioci bazena tvrde da se sve mere poštuju. Jedna od njih je i Jelena Brkić (42), koja ističe da nema razloga za brigu. – Cele prošle godine sam bila na bazenima, jedva sam čekala da počne letnja sezona. Milo mi je da svi poštuju mere, pa se nadam da nećemo imati problema.

DR BELOJEVIĆ: STROGA KONTROLA

Šef Katedre za higijenu Medicinskog fakulteta dr Goran Belojević za Objektiv navodi da su bazeni izuzetno kritična mesta za prenos koronavirusa.

– Pošto je i dalje aktuelna epidemija, uobičajene mere kontrole kvaliteta vode moraju da budu strože. Učestalost hlora i amonijaka u vodi mora da bude češća nego uobičajeno. Ne može da dođe cela porodica i da, iako nema više mesta, budu pušteni. Takođe, i higijenski nadzor prodavnica hrane i pića podići na viši nivo nego ranijih godina – navodi dr Belojević.

On dodaje da na bazenima postoji tačan protokol ukoliko se nekom sloši na bazenu.

– Ukoliko se dogodi da neko ima infektivni sindrom, da dobije naglu temperaturu, svi posetioci bi morali napolje. Zadržavanje u takvoj situaciji, gde je neko dobio neki simptom a ne prijavi ili samo on napusti bazen – automatski znači da je zarazio još minimum njih deset – zaključuje dr Goran Belojević.

OPŠTA PRAVILA PONAŠANJA NA BAZENU:

MAKSIMALAN BROJ POSETILACA OGRANIČEN NA 350

MERENJE TEMPERATURE NA ULAZU

FIZIČKA DISTANCA OD DVA METRA I U VODI I VAN BAZENA

PREPORUČUJE SE NOŠENJE MASKI SVUDA OSIM U BAZENU

POJAČANA LIČNA HIGIJENA

Autor:

#bazeni

#koronavirus

#leto