AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je danas prvom sednicom Međuresorne radne grupe za pripremu, izradu i sprovođenje okvirnog dokumenta za izdavanje zelenih obveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Zadaci radne grupe su da obezbedi sve neophodne informacije i dokumentaciju za izradu Okvirnog dokumenta za potrebe izdavanja zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, da izvrši ocenu i selekciju projekata koji će se finansirati od sredstava iz emisije zelenih obveznica, kao i da nakon emisije upravlja sredstvima i izveštava Vladu i investitore o korišćenju sredstava i sprovođenju projekata, koji se finansiraju iz emisije zelenih obveznica.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija je istakao da je ovo još jedan pokazatelj opredeljenosti i posvećenosti Republike Srbije takozvanoj „zelenoj agendi“ i povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine.

Siniša Mali je napomenuo da se tržište zelenih obveznica u poslednjih nekoliko godina rapidno razvija sa ciljem da se obezbedi finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti u najširem smislu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema njegovim rečima, prihvatljivi zeleni projekti se mogu odnositi na obnovljivu energiju, energetsku efikasnost, kontrolu i prevenciju zagađenja, očuvanje biodiverziteta, održivo upravljanje vodom i otpadnim vodama, zelene zgrade i ublažavanje klimatskih promena.

- Iz godine u godinu se u celom svetu sve više ulaže u ekologiju i zaštitu životne sredine i to je politika kojom se rukovodi i Vlada Republike Srbije - rekao je Siniša Mali, i podsetio da su rebalanskom budžeta za 2021. godinu za ekologiju obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od 16 milijardi dinara, tako da je ukupan budžet za ekologiju preko 24 milijarde dinara.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je dodao, inicijativa Ministarstva finansija za izdavanjem zelenih obveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu još jedan je pokazatelj naše opredeljenosti i posvećenosti sprovođenju takozvane „zelene agende“, i odličan je signal za investitore u toj oblasti.

- Vlada Republike Srbije je apsolutno opredeljena i spremna da ulaže u ekologiju i zaštitu životne sredine - zaključio je ministar finansija.

#Siniša Mali