AKTUELNO

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je, za Televiziju Vesti, da je imunizacija već dala rezultate i da su zbog toga uslovi mnogo bolji i u turizmu.

- Jasno je da su uslovi mnogo bolji, okolnosti su mnogo bolje. Turizam zavisi od mobilnosti i mogućnosti putnika i ljudi, i jasno je da je imunizacija dala efekta. Sada se nalazimo u znatno povoljnijoj situaciji. To sve utiče i daje efekte i na prilive od turizma - rekla je Matić i dodala:

- Vidimo da je u prva tri meseca došlo do povećanja deviznog priliva za neka 3,4 odsto. Malo je, ali značajno pogotovo imajući u vidu da smo u januaru, februaru i u martu imali znatno nepovoljniju epidemijološku situaciju nego što imamo trenutno.

Foto: TV Vesti Printscreen

Matić ističe da su sada uslovi mnogo bolji i da nas je EU stavila na "zelenu listu", što je za nas, kako je rekla, jedan dodatan, motiv i ohrabrenje.

- Pričam sa aspekta pre svega dolaska stranih turista u Srbiju. Mnogo nam je značajno da nas je Evropa prepoznala kao sigurnu i bezbednu destinaciju. Jer 84 odsto stranih turista koji dolaze, dolaze iz zemalja EU. Za nas je ovo jako značajno sa tog aspekta. Stavljanje Srbije na "zelenu listu" neće značiti automatski da ćemo mi sada automatski moći da putujemo van zemlje. Tu moramo da budemo vrlo realni zato što će zemlje članice zadržavati pravo da u odnosu na epidemiološku situaciju u njoihovim zemljama popuštaju mere, odnosno dozvljavaju lakši ili manje rigorozniji ulazak naših državljana u te zemlje članice EU - istakla je ministarka.

Foto: TV Vesti Printscreen

Prema njenim rečima, u nekim zemljama EU, kao što je Francuska, još postoji policijski čas, ali da se očekuje da će on biti ukinut od sledeće nedelje.

- Svaka zemlja još uvek ima rigorozne mere. Tako rigorozne mere još uvek ima Nemačka. U tom smislu mora nam biti jasno da zemlje članice EU, imaju različite pristupe i da se moramo dobro informisati - naglasila je Matić.

#Tatjana Matić

#Turizam