AKTUELNO

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe da je priča o dečijoj eksploataciji priča koja se ponavlja iz godine u godinu, i koja okuplja puno institucija zaštitnika građana. 12. jun jeste dan borbe protiv dečijeg rada, gde je Pašalić istakao da je koronavirus dodatno otežao položaj dece koja su žrtve radne eksploatacije.

Pašalić napominje da sve zavisi od medija, i primene zakona. On ističe da je pitanje koliko se mediji bave temama, gde se u prvi plan stavljaju interesi deteta, gde se ukazuje na neke pojave, gde se pokazuje njihova učestalost i koliko sve to utiče na decu.

Foto: TV Pink Printscreen

NE TREBA OKRETATI GLAVU

Dakle, ne prate to samo ustanove koje prate razvoj dece, nego svi mi, građani, kada primetimo da se neko loše ophodi prema deci, to treba da prijavimo, a ne da okrećemo glavu. Takođe, mediji ne treba da pišu o deci senzacionalistički, jer to ostavlja strahovite posledice. Jer ako dete bude predmet svega toga, tako se informišu i prijatelji i rodbina, a to kasnije postaje jako teško po decu - objasnio je Pašalić.

Povodom sve češćeg ekonomskog nasilja, Pašalić ističe da pažnja i fokus moraju da budu veliki, jer su to kategorije građana koji moraju da se štite.

Foto: TV Pink Printscreen

- To su deca i stariji građani. Ono što je problem u zakonu o Zaštiti građana, u toku je rad na novom zakonu, a to je mogućnost šire kontrole. Imamo tu i domove za stare, koje trenutno možemo neposredno da kontrolišemo, a nadamo se da ćemo moći direktno, kao što je slučaj u nekim zemljama - objasnio je Pašalić.

#Zoran Pašalić