AKTUELNO

Neurolog dr Tatjana Golubović i kardiolog Petar Otašević su za Pink govorili o činjenici, koliko vremenske prilike i promene mogu da utiču na zdravlje. Kao pacijente, koji na visoke temperature, reaguju najnepovoljnije, ocenili su hipertenzičare, koji, kako savetuju, treba da budu u konstantnom dodiru sa lekarima koji će im, shodno prilikama i promenama, pripisati tačnu terapiju.

Doktorka Golubović ističe da moždani udar dolazi naglo, i odjednom, te dodaje da su simptomi diskretni. Ona ističe da se najčešće javljaju blage vrtoglavice, trnjenje tela, nakon čega se za kratko vreme, osoba može posebno oduzeti, ističući jedan deo tela, jer je pojava moždanog udara usresređena na jednu stranu mozga.

- I u svetu i kod nas je moždani udar drugi po uzroku smrtnosti. To je dugotrajan proces, kada su ozbiljni, a i kada su manji, meseci mogu da budu teški - rekla je doktorka.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je u pitanju izlazak iz kovid sistema, doktorka ističe da su u najgorem periodu, koji je bio prošle jeseni, kratko bili u kritičnoj situaciji. Ulazak i izlazak iz crvene zone, okarakterisala je kao izuzetno stresan period, međutim, kako ističe, bolnica "Sveti Sava" nije imala problema kakve su imale ustanove koje uopšte nisu izlazile iz kovid sistema.

- Imali smo tu sreću, da smo bili kratko u kovod sistemu, ali smo sve vreme radili punim sistemom kao neurologija, jer smo mi, VMA i KC radili sa pacijentima sa neurologije. Bilo je izuzetno turbulentno i dinamično - rekla je doktorka.

Dr Otašević napominje da je jako važno, da svaki pacijent koji ima prepisanu terapiju, tokom letnjih meseci, kada se vreme prolepša, i kada naglo otopli, moraju biti u kontaktu sa svojim lekarom kako bi spremni dočekali eventualne promene.

- Ne valja kada je mnogo toplo, ili kada je mnogo hladno. Nekako se najbolje nalazimo između 15 i 25 stepeni. Imamo dva problema - bolesnici sa hipertenzijom, koji, kada naglo otopli, imaju nizak pritisak, na svoju terapiju. Ti pacijenti su naučili, zato uvek savetujem da se konsultuju sa doktorima tokom leta - objasnio je doktor Otašević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o ishrani tokom letnjih meseci, Otašević napominje da pacijenti nikako ništa ne treba da rade na svoju ruku. On ističe da, ukoliko pacijenti imaju visok, a tokom letnjih meseci pritisak postane nizak, eventualno smanje terapiju, ne uzimajući bilo kakav lek, koji nije pripisan u terapiji.

- Treba piti dosta tečnosti, i to je bar litar i po tečnosti dnevno, posebno savetujem starije građane, jer oni nemaju taj osećaj za žeđ. Hidratacija može da napravi takođe infarkt miokarda i ostalo. Dakle, ne treba ni preterivati - savetovao je dr Otašević.