AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je danas prvom sednicom Koordinacionog tela za praćenje realizacije implementacije Centralnog informacionog sistema za obračun zarada u javnom sektoru.

Mali je istakao da je reč o ogromnom i važnom projektu pod nazivom "Iskra", koji će potpuno uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava.

"Reč je o sistemskom projektu koji menja način na koji radimo, i na koji se obračunavaju zarade svih zaposlenih kod korisnika javnih sredstava. To znači bolju i efikasniju kontrolu, smanjuje mogućnost greške i osigurava tačnost podataka", rekao je Mali, a saopšteno iz Ministarstvo.

Ističe da je Ministarstvo dugo radilo na tom projektu, koji će predstavljati, kako kaže, "pravu revoluciju", i koji je svojevrsan izazov, s obzirom na to da je reč o teškom poslu koji niko nije uradio decenijama unazad.

"On će se uvoditi fazno, najpre u sektor rada, zapošljavanja i socijalne politike, sektore kulture i pravosuđa, zatim u drugoj fazi u sektor prosvete, u trećoj fazi u sektor zdravstva i u poslednjoj fazi u jedinice lokalne samouprave sa indirektnim korisnicima", istakao je ministar finansija.

Kaže da je ovo jedan od najvećih projekata Ministarstva finansija ove godine, zajedno sa uvođenjem novog modela fiskalizacije i e-faktura, te da je reč o sistemskim promenama, koje će promeniti način funkcionisanja privatnog i javnog sektora.

"I pored pandemije korona virusa, sa kojom smo se borili u poslednjih godinu dana, uspeli smo da radimo na ovim velikim projektima, koji donose sistemske promene. Ovaj centralizovani sistem zamenjuje nestandardizovane procese, koji se sada obavljaju kroz više različitih aplikacija", objasnio je Mali.

Dodao je da se na ovaj način omogućava precizno planiranje i izvršenje budžeta za rashode za zaposlene, kontrolišu se troškovi zapošljavanja, poboljšava vidljivost i dostupnost podataka, olakšava upravljanje kadrova.

Projekat će trajati do kraja 2023. godine, do kada će se sistem koristiti kod više od 10.000 korisnika javnih sredstava.

Na sistemu "Iskra" će direktno raditi oko 3.000 ljudi, za koje će u narednom periodu biti organizovane specijalne obuke.

Sednici je prisustvovala ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

#Siniša Mali