AKTUELNO

Politički stručnjak američkog portala za međunarodne odnose "Nešenel interest" Ted Galen Karpenter objavio je analizu trenutne situacije na Balkanu u kojoj je upozorio da bi kriza u regionu uskoro mogla da dostigne svoj vrhunac.

Jedan od problema koji nastaje kada se američke vlasti i mediji usresrede na ograničen broj tema u spoljnoj politici je činjenica da u tom trenutku može doći do opasnih preokreta u drugim područjima koja ostaju izvan fokusa.

Situacija slična objašnjenoj je trenutno na Balkanu. Američki političari su opsednuti Bliskim istokom, a napetost na Balkanu je sve veća.

Foto: Tanjug AP

Poslednji zabrinjavajući događaj je pobeda ekstremnih frakcija na kosovskim izborima. Vođe ove frakcije, na čelu s Demokratskom strankom Kosova, su predsednik Hašim Tači i vođa zloglasne oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj.

Susedne države sve više su uznemirene rastom militantnih grupa u Kosovu i Albaniji. Ranije ove godine srpska vlada je upozorila da bi svaki pokušaj Albanije da pripoji Kosovo mogao da dovede do rata.

Poziv za stvaranje „Velike Albanije“ izaziva ogromne probleme u susednim državama i postoji ozbiljna mogućnost izbijanja novog sukoba, a ako se to dogodi, SAD ne bi trebalo ponovo da se mešaju.

#Balkan

#Napad

#Terorizam

'