AKTUELNO

Odlične vesti iz komšijske zemlje!

Za sve srpske turiste turiste iz Severne Makedonije danas tižu odlične vesti - putarina se kroz ovu našu susednu zemlju od danas ne naplaćuje u znak zahvalnosti za donirane vakcine!

Severna Makedonija je obezbedila 2,9 miliona evra za izradu besplatnih kartica za srpske turiste koje će moći da koriste tokom letnje sezone, pišu makedonski mediji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Građani koji su se danas zaputili u Grčku i na druge destinacije svedoče na društvenim mrežama da je ova odluka počela sa sprovođenjem, te da putarinu nisu platili.

- Kartice za čekiranje su nas čekale od 5 sati izjutra i kasnije na putu nije bilo nikakvih problema - navode naši turisti na društvenim mrežama.

Vlada Severne Makedonije je ranije obećala i potvrdila ranije da će tokom letnje sezone državljani Srbije biti oslobođeni putarine u znak zahvalnosti za vakcine koje je Srbija donirala ovoj državi.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

- Ministarstvo finansija je dužno da sredstva u iznosu od 172.000.000 denara za kupovinu 200.000 M-Smart kartica prebaci na račun Vlade, a Javno preduzeće za državne puteve da izvrši uzastopnu isporuku planiranih količina M- Smart kartica. Javno preduzeće za državne puteve dužno je da, po završetku projekta, u slučaju neiskorišćenih sredstava, da ih vrati na račun Budžeta Republike Severne Makedonije - Vlade Republike Severne Makedonije - najavljeno je iz Vlade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova biće zaduženo za distribuciju elektronskih kartica vozila sa srpskim turistima koja će u Makedoniju ući preko graničnog prelaza Tabanovce.

#severna makedonija