AKTUELNO

Granice zemalja u Evropi, ali i širom sveta polako se otvaraju, što je svakako obradovalo sve sugrađane kojima deca žive negde u inostranstvu.

Posle više od godinu dana, bake i deke mogu otići u posetu svojim unucima, deci i dragim prijateljima. Međutim, za ulazak u drugu zemlju, za sve koji su se vakcinisali potreban je digitalni zeleni sertifikat. On predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv kovida 19, da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2 ili ste preležali koronu.

KORAK 1

Digitalni zeleni sertifikat je potvrda koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Osim ličnih podataka ime, prezime, JMBG, pol i broj pasoša, sertifikat sadrži podatke da li je osoba vakcinisana, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

KORAK 2

Da biste dobili digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik portala eUprava. Nakon što se prijavite, pokazaće vam se zeleno dugme "pokreni uslugu". Potrebno je da kliknete ovaj taster, proverite vaše podatke, potvrdite imejl adresu i za nekoliko minuta poslaće vam se sertifikat na elektronsku adresu koji ste naveli.

KORAK 3

Ukoliko nemate registrovan nalog na portalu "e-uprava", u gornjem desnom uglu u padajućoj listi odaberite opciju "registracija". Zatim odabrati registraciju korisničkim imenom i lozinkom. Unesite adresu elektronske pošte, koja će ubuduće predstavljati vaše korisničko ime, kao i lozinku koju ćete koristiti.

KORAK 4

Prilikom registracije morate da priložite skeniran, fotografisan ili očitan lični dokument sa slikom, koji će vam kasnije biti potreban i za digitalni zeleni sertifikat.

KORAK 5

Očitavanjem QR koda na digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi - za vakcinaciju zelena boja, ukoliko su primljene prva i druga doza vakcine. Zatim za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja, ako su ovi urađeni u poslednja 72 sata i pritom su negativni, kao i za rezultat serološkog testa zelena boja ako je urađen u poslednjih šest meseci za vakcinisane osobe, odnosno dva meseca za nevakcinisane. Ukoliko je IgG parametar pozitivan, očitavaju se i ovi rezultati.

KORAK 6

Digitalni zeleni sertifikat je besplatan, možete ga odštampati ili ga imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta. Svaki registrovan korisnik portala "e-uprava" može da ga dobije isključivo za sebe. Svako od članova porodice mora da se samostalno registruje na ovom portalu i pokrene ovu uslugu.