AKTUELNO

Ko je mogao da nasluti da će jedan sasvim uobičajen dan doneti duhovnu vezu koja ostaje za ceo život.

Mala, ali odabrana grupa ljudi okupila se tokom prepodneva ispred Manastira Svetog arhangela Gavrila u Zemunu. Čekao se kum preslatkog, plavokosog dečaka koji je trebalo da bude kršten. I ubrzo se i pojavio na stazi koja seče park, visok, naočit momak u svečanoj uniformi vatrogasca, sa belim rukavicama na rukama i šapkom na glavi. Pošto se kumstvo, kažu, ne odbija, ni Stefan Čiča, mladi vatrogasac nije mogao da odbije Iviće - da krsti njihovog Vuka, koga je jednog aprilskog sutona spasio iz zadimljene zgrade na Novom Beogradu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Stefan se, čim je došao, pozdravio sa roditeljima dečaka, a njega je potom uzeo u ruke. Vuk je kuma, pričaće mu roditelji kad odraste, upoznao u nimalo naivnim okolnostima. Na 11. spratu solitera zapalile su se instalacije, ali su veći problem od požara bili produkti sagorevanja i stanari na spratovima iznad požara. Požar, je, na sreću, lokalizovan za 25 minuta. Stefan je iz zgrade na sigurno izneo malenog Vuka, a ostalo je zabeleženo da je tada rekao da je dete bilo mirno, nije plakalo uprkos mraku i galami svuda okolo.

Maleni je danas, u svetloplavoj košulji, kao i njegov tata, i sa mašnom oko vrata, bio u centru pažnje svih.

Foto: Foto/STRO fotograf

Ko je mogao da nasluti da će jedan sasvim uobičajen dan doneti duhovnu vezu koja ostaje za ceo život. Posao vatrogasca je neizvestan, nikad ne znate šta će se desiti kad dođete u smenu. Da li će biti dosadan, dan bez nekog posebnog posla ili ćete možda ugroziti sopstveni život? Skoro svi mediji objavili su tog 18. aprila fotografiju vatrogasca, u "punoj ratnoj opremi" kako u naručju drži detence. To mu je bilo prvo spasavanje te vrste.

Foto: Foto/STRO fotograf

Ovaj mladi čovek je od detinjstva opčinjen vatrogasnim pozivom, pa tu ljubav sutra možda prenese i na kumče, ko zna.

Foto: Foto/STRO fotograf

Stefanu se na licu vidi koliko ga je današnji dan usrećio.

- Ovo je bilo neplanirano, ja sam oduševljen, svaki komentar je suvišan, presrećan sam - kaže Stefan.

Foto: Foto/STRO fotograf

Ivići, Nikola i Dejana, su oboje razmišljali u istom smeru, kako da se, na neki način, oduže mladiću koji je bezbedno izneo njihovo dete iz zgrade.

- Razmišljali smo kako da se odužimo Stefanu, bili smo kod njega i upoznali se, pa kad smo se vratili kući iz vatrogasnog doma, popričali smo i predložili jedno drugom da Vuku Stefan bude kum - priča Nikola.

Foto: Pink.rs

Osim što je kum, Stefan je i drug za ceo život, rekao je na kraju razgovora Nikola.

#Stefan Čiča

#Vatrogasac