AKTUELNO

Dok je čamcem plovio Zlatarskim jezerom kako bi došao do mesta na kom uvek peca Boža Goronjića iz novovaroškog sela Ojkovica iznenadio je čudan plivač u vodi.

Boža je naime ugledao krupnog medveda kako pokušava da se domogne jedne od obala!

U prvi mah nisam znao o čemu se radi, pomislio sam čak i da je divlji vepar, ali kad sam malo bolje pogledao shvatio sam da je medved. Plivao je poprilično dobro i brzo. To sam do sada viđao samo na televiziji. Mada, znam da medvedi kao i većina životinja znaju da plivaju, jer se tako i bore za opstanak, ali ipak nije svejedno ako ga vidite u neposrednoj blizini svog čamca - kaže Božo.

Medvedi u novovaroškom kraju već odavno nisu nikakva novost. Mahom gravitiraju ka planinama Zlatar i Murtenica, međutim, od kako su se početkom ove godine probudili iz zimskog sna počeli su kao nikada pre da prilaze kućama. Primećeni su u seoskim domaćinstvima u Negbini, na putu ka selu Jasenovo, a sada su uočeni i u Ojkovici.

Kad je isplivao otišao je u šumu. Samo na 500 metara od tog mesta nalazi se šor u kom ima oko dvadesetak kuća. Dok je bio u vodi, nije me bilo strah, ali kad je izašao i kad sam ja kasnije morao da zaustavim svoj čamac kako bih pecao nije mi bilo svejedno - priča Božo.

Medvedi koji žive na ovim planinama uglavnom su biljojedi, ali prema rečima lovaca ima i po neki mesojed koji predstavljaju veću opasnost kako za ljude, tako i za stočni fond meštana. Pre nekoliko dana mečka je pričinila i neobičnu krađu kad je verovatno veoma gladna razvalila hranilicu i pojela kukuruz koji je bio pripremljen za divlje svinje.

Lovci savetuju da ukoliko se sretnete sa ovom krupnom životinjom ne bežite, ne pokazujete strah i da čim je ugledate mirnim tonom počnete nešto da joj pričate. Tada će, kako kažu, medved na trenutak zastati, a potom vas samo zaobići i nastaviti svojim putem.