AKTUELNO

Korona virus na samom početku nije predstavljao opasnost za decu, međutim, nakon godinu dana uporne pandemije, ova virusna infekcija mutiranjem postala je smrtnosna i za najmlađe. Da bi zaustavili ove do sada ne tako česte ali već primećene slučajeve Izraelci su počeli sa vakcinacijom dece uzrasta od 12 do 15 godina, a stručnjaci u ovom vide samo pozitivne karakteristike.

Tri čvrsta razloga za vakcinaciju dece

Iako za sada vlada nedovljna informisanost da li decu treba vakcinisati infektolog dr Dragan Delić kaže da za to postoje tri dobra razloga zašto bi to trebalo uraditi.

Ja jesam za vakcinaciju dece, i za to postoje veoma čvrsti razlozi. Najpre videli smo iz iskustva da i deca obolevaju od ovog virusa, i jedan odsto su deca do devete godine života. Amerikanci su publikovali pojedinačne slučajeve sindroma koji zahvata gotovo sve organe i tako dolazi do smrtnih ishoda - kaže dr Delić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njegovim rečima "Prvi razlog" zašto treba vakcinisati decu je upravo zbog toga što i obolevaju i što mogu da imaju tešku formu, retko jeste, ali se dešava - kaže doktor i napominje da jedan smrtan sllučaj je već dovoljno dobar razlog da mora da se reaguje da se to spreči.

"Drugi razlog" bio bi jer su deca izvor infekcije.

Kako doktor objačnjava, uvek će postojati procenat ljudi koji se neće zaštiti iz ličnih, subjektivnih ili objektivnih razloga, te će tako ostati prijemčivi za virus, koji im mladi mogu preneti.

Mladi mogu da infekciju prenesu na stariju populaciju sa mogućnošću teške forme. Mladi mogu da budu rezervoar infekcije i da se tako iz te populacije virus preliva na stariju nevakcinisanu populaciju - objašnjava dr Delić.

Prema njegovim rečima "Treći razlog" bio bi zbog mogućnosti mutacija.

Virus se razmnožava, i kroz taj proces on pravi greške, što bude više zaraženih biće veća mogućnost za replikaciju i razmnožavanje virusa. Time može doći do stvaranja mutantne forme, a mi teško da možemo predviti u kom pravcu će one ići - kaže infektolog Dragan Delić.

On zaključuje da zbog ovih razloga treba razmišljati o imunizaciji dece.

Vakcinisati sve, a zatim decu

Za vakcinaciju dece biće potrebno stručno mišljenje pedijatra i Epidemiologa, smatra Profesorka dr Nada Kuljić-Kapulica.

Oni treba da procene situaciju, kako je uopšte u našoj zemlji, koji je obuhvat i kolika je opasnost, jer trebalo bi da se ova epidemIja već jednom zaustavi - kaže sagovornica.

Prema njenim rečima najpre bi trebalo sprovesti vakcinaciju za sve ostale kategorije, a decu vakcinisati tek ako se nakon toga ustanovi da je neophodno da i ta kategorija primi imunizaciju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prvo bi trebalo vakcinisati sve ostale kategorije, a decu tek na kraju ako je potrebno. Svi ovi što se kolebaju njih treba ubediti da prime imunizaciju a tek nakon toga videti kako teče epidemija, u krajnjem slučaju ako bude nužno, onda vakcinisati i decu - kaže dr Kapulica.

Rukovodilac Dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić kaže da su pedijatri uvek za vakcinaciju.

Naši stručnjaci će nezavisno od nalaza Evropske agencije za lekove raditi procenu. Prioritet je svakako bezbednost dece, efikasnost i kvalitet cepiva, pa ćemo u odnosu na to izdati dozvolu "Fajzeru" u narednim danima i omogućiti vakcinaciju za tu starosnu kategoriju - istakao je za "Telegraf" direktor ALIMS dr Saša Jaćović.

Kina odobrila upotrebu vakcine Sinovak

Svetska zdravstvena organizacija je 1. juna odobrila hitnu upotrebu vakcine Sinovak. Direktor kineske kompanije Sinovak Vejdonf Jin nedavno je saopštio da je Agencija za lekove odobrila upotrebu Sinovak vakcine protiv koronavirusa i za decu uzrasta od tri do 17 godina, prenela je Anadolija.

Jin je u svom saopštenju kazao da su od početka ove godine završene dve faze ispitivanja delovanja Sinovak vakcine kod maloletnika i da su rezultati ovih istraživanja pokazali da vakcina deluje i stvara imunitet i kod dece i da vakcinacija dece može biti praćena lakšim pojavama poput blago povišene temperature.

Izrael najviše vakcinisanih u svetu

U Izraelu, koji je među zemljama s najviše vakcinisanih u svetu prema broju stanovnika, ima oko 600.000 dece uzrasta od 12 do 15 godina. Prema podacima iz Ministarstva zdravlja ove zemlje do sada je za vakcinu termin dobilo 10.000 dece ove starosne grupe.

Izrael je zemlja koja ima 9,3 miliona stanovnika, a podaci kažu da je do sada prvu dozu primilo 5,45 miliona stanovnika, a drugu dozu 5,13 miliona ljudi.

U ovoj zemlji je, u skladu s epidemiološkom situacijom poboljšanom zbog vakcinacije, od februara došlo do popuštanja mera, a od 19. aprila je ukinuta obaveza nošenja maski na otvorenom.

Zvanično odobren samo "Fajzer"

Trenutno je za vakcinaciju mlađih od 18 godina odobrena samo vakcina "fajzer". Ipak, direktor kineske kompanije "Sinovak" Vejdonf Jin nedavno je saopštio da je Agencija za lekove odobrila upotrebu ove vakcine i za decu uzrasta od tri do 17 godina.

Prvo pregled, pa vakcina

U Srbiji već mesec dana traje vakcinacija dece od 16 do 18 godina, mada se čini da su, za sada, prilično obazrivi kako roditelji tako i lekari. Nadležni su preporučili da se pre vakcinacije obavi pregled kod pedijatra koji bi dao svojevrsnu preporuku za vakcinaciju, odnosno potvrdio da ne postoje razlozi zbog kojih dete eventualno ne bi trebalo da bude cepljeno nekom od odobrenih vakcina.

Foto: Tanjug/Darko Vojinović

Vakcinacija tinejdžera u Evropi

Francuska će početi da vakciniše tinejdžere starije od 12 godina Fajzerovom vakcinom od 15. juna. Vlada se nada da će tako izbeći zatvaranje škola u septembru.

Nemačka i Poljska planiraju da ponude prvu dozu deci uzrasta od 12 do 16 godina od 7. juna.

Litvanski premijer rekao je da bi zemlja mogla da počne sa vakcinacijom dece starije od 12 godina u junu.

Italija je 31. maja odobrila proširenje upotrebe Fajzerove vakcine na uzrast 12-15 godina.

Estonija bi mogla da započne vakcinaciju tinejdžera do jeseni, izvestio je javni servis ERR, pozivajući se na šefa vladinog saveta za borbu protiv kovida.

Austrija namerava da više od 340.000 dece uzrasta od 12 do 15 godina vakciniše do kraja avgusta, kako bi školska godina mogla da neometano da počne.

Mađarska je počela da vakciniše tinejdžere starije od 16 godna sredinom maja.

Britanija je u petak dala iščekivano odobrenje za vacinisanje starijih od 12 godina.

Norveška razmatra skoro uvođenje vakcinacije dece koja imaju visok rizik od ozbiljnog obolevanja od kovida-19.

Švajcarska zdravstvena služba rekla je početkom maja da je Fajzer zatražio odobrenje za vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina. U zemlji je trenutno odobrena vakcinacija starijih od 16.- San Marino je 1. juna odobrio vakcinaciju za decu od 12 do 15 godina.

U Hrvatskoj je 29. maja odobrena upotreba Fajzerove vakcine za decu starosti od 12 do 15 godina. Epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Tatjana Nemet Blažić pozvala je lekare da o tome obaveste pacijente, pogotovo decu sa hroničnim bolestima.