AKTUELNO

U Klinici za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dežurna ekipa hirurga videla je noćas ono što nikad ranije nije - prostatu od čak 450 grama!

Džinovsku prostatu, organ koji je po fiziološkim karakteristikama težak obično između 16 i 20 grama, hirurzi su izvadili pacijentu starom 59 godina, koji je upravo zbog uvećanja prostate bio životno ugrožen.

To je za "Novosti" upravo potvrdio profesor dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju UKCS.

- Pacijent je kod nas tokom noći stigao u životno ugrožavajućem stanju, sa krvarenjem - objašnjava prof. Džamić.

Foto: Unsplash.com

- Odmah je zbrinut. Primenjena je transvezikalna prostatketomija, što zapravo znači da je pacijentu odstranjena prostata. Zahvat su izveli asistenti Bogomir Milojević i Uroš Bumbaširević. Pacijent je dobro, oporavlja se. Tovo se stvarno priliočno neuobičajena operacija upravo zbog veličine koju je prostata dostigla. Za 33 godine rada nisam vudeo toliku prostatu.

Profesor Džamić ispičao je "Novostima" da je pacijentu pre par godina zbog benignog uvećanja prostate predložena operacija, ali je on to odbio.

- Brzom i stručnom intervencijom našeg tima sve sve se, srećom, dobro završilo- kaže prof DŽamić.- Po dolasku na Kliniku pacijent je noćas bio u jako ozbiljnom opštem stanju, a sada se oporavlja.