AKTUELNO

U okviru velike akcije FBI nazvanoj "Trojanski štit" širom sveta uhapšeno je više od 800 kriminalaca, među kojima 18 iz Srbije. Istovremeno su u Srbiji u akciji "Muflon" uhapšene četiri osobe za koje se osonovano sumnja da su saradnici Daria Đorđevića Dekstera.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost ističe da je naša policija u jednoj savršenoj kriminalističko - obaveštajnoj operaciji uz pomoć međunarodne saradnje uspostavila jedan novi otvor u taj kriminalni svet tako što je došla u posed jednog skaj telefona.

- Zločinci su verovali da je nemoguće provaliti u tu komunikaciju, dokopati se prepiski, slika, ugovoranja poslova, pa čak i naručivanja ubistava. Snimaka i fotografija ubistava...Odigrala se globana akcija gde je Srbija imala čast da međunarodni kredibilitet i pouzdanost naših službi - rekao je Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da se ne uključuje bilo koja policija već samo ona koja je pouzdana.

Obradović je rekao da je ovo bila klasična "čekalica", bila je obuhvaćeno 90 zemalja i 45 različitih jezika, otkriveno je 300 najvećih kartela.

Saša Borojević, savetnik u međunarodnoj policiji je naveo da je u skaj ubačena aplikacija "anom" kroz koju su komunicirali misleći da je bezbedna i da je kriptovana.

- FBI u saradnji sa BIA na ovom slučaju radi od jula prošle godine i velika je stvar da ta informacija nije procurela - rekao je Borojević i dodao da se FBI bavio ne samo drogom već i trgovinom ljudima.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, videće se kako je išao lanac trgovine ljudima, decom, organima...

Borojević je rekao da ga raduje da je jedna ovako velika stvar razotkrivena.

- Ovo je ozbiljan udarac. Tek će se viditi koliko političara širom sveta bilo umešano i davalo podršku ovome - rekao je Borojević.

#Hapšenje

#Kriminal