AKTUELNO

Parada ponosa, pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se", biće održana u subotu, 24. juna, u Beogradu, sa početkom u 11 časova, saopštili su organizatori.

Okupljanje učesnica i učesnika je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike.

Organizatori navode da se ovogodišnji Prajd organizuje u svetlu poveaanja stepena nasilja sa kojim je suoeena LGBTI zajednica, a šetnjom nastoje da ukažu da je LGBTI pitanje pre svega rodno, manjinsko pitanje.

- Kada razmišljamo i zalažemo se za jednaka prava LGBTI zajednice, takođe zastupamo ravnopravnost žena i muškaraca, glasno istupamo protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osetljivih društvenih grupa - stoji u saopštenju.

Pročitajte još: AJ ZDRAVO: Tončev napušta socijaliste?

Zahtevamo, kaže se u saopštenju, nultu toleranciju države prema nasilju, profesionalan odnos policije prema žrtvama i doslednu primenu odredbi o zloeinu iz mržnje od strane tužilaštva, zatim omoguaavanje, pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje svih lienih dokumenata trans-osobama i doslednu primenu Zakona o zabrani diskriminacije i pravno regulisanje istopolnih zajednica.

Prajd vikend od 23. do 26. juna, u okviru koga je i Prajd šetnja, organizuju udruženja građana Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar, kaže se u saopštenju.

#Parada Ponosa/Gej Parada

'