AKTUELNO

Kupovina prvog stana jedan je od najvažnijih i najstresnijih događaja u životu. To je trenutak koji svi željno iščekuju i zato se za ovaj proces treba ozbiljno pripremiti.

Kada izaberete svoj budući dom, što znači da ste se odlučili za lokaciju, utvrdili cenu sa prodavcem i razmislili da li vam je povoljnije da nekretninu kupite u govotini ili putem stambenog kredita, veoma je važno i da na papir stavite sve troškove koji se javljaju tokom ove procedure.

Na taj način izbeći ćete neprijatnu situaciju da se od potpisivanja predugovora do preuzimanja ključeva pojave neki neplanirani izdaci, takse, naknade, provizije ili porezi na koje niste računali, a koji mogu biti nimalo zanemarljivi iznosi.

Ko kupujete stan, od troškova imate obavezu plaćanja takse kod notara, porez na prenos apsolutnih prava, taksu za upis prava vlasništva u katastar nepokretnosti i taksu za overu založne izjave ako se kupovina stana finansira sredstvima stambenog kredita.

Pored toga, očekuje vas plaćanje agencijske provizije za posredovanje u kupoprodaji nepokretnosti, kao i provizija banke za transfer sredstava sa računa kupca na račun prodavca.

Korisnici stambenih kredita treba da se na vreme posavetuju sa svojim bankarom o iznosu novca koji je potrebno da pripreme za sve troškove prilikom kupovine stana, ali vrlo često može da bude reč i o nekoliko hiljada evra.

Dokumentacija za stambeni kredit
Ako odlučite da podnesete zahtev za stambeni kredit, biće vam potrebna obimna dokumentacija, a određeni papiri se plaćaju i morate ih uračunati u troškove koji vas očekuju.

Dakle, novac ćete morati da spremite za sledeće dokumente:

izveštaj Kreditnog biroa za lice koje podiže kredit;

izvod iz lista nepokretnosti;

overa ugovora o kupovini nepokretnosti;

procena vrednosti nepokretnosti;

overa založne izjave.

Porezi i olakšice

Kada kupujete nekretninu, očekuje vas plaćanje poreza. Poreski oblici su porez na dodatu vrednost ili porez na prenos apsolutnih prava.

Ipak, postoje i određene olakšice za kupce prvog stana, a to su svi građani koji prethodno nisu bili vlasnici nekretnina ili svojinskog udela u stanu, odnosno porodičnoj stambenoj zgradi. To važi i za novogradnju i za stanove u staroj gradnji.

Tako, na primer, kada kupujete nekretninu stare gradnje vaša obaveza je da platite porez na prenos apsolutnih prava koji iznosi 2,5 odsto vrednosti stana. U slučaju da ste vlasnik prvog stana, onda ste ovog poreza oslobođeni.

Prvi vlasnik stana u obavezi je da plati i porez na dodatu
Vlasnik prvog stana ima pravo na povrat PDV-a, koji je plaćen kroz kupoprodajnu cenu.

Agencijska provizija

Prilikom kupovine stana kupac i prodavac najčešće angažuju agenciju za nekretnine koja se bavi dovođenjem u vezu nalogodavca i druge ugovorne strane, radi zaključenja pravnog posla čiji je predmet kupoprodaja nepokretnosti. Nalogodavci mogu da budu kupci i prodavci nekretnine. Iznos agencijske provizije (posredničke naknade) varira od grada do grada i kreće se od 3 do 4 odsto za jedan pravni posao u kome se posreduje. Na primer, u Beogradu i kupac i prodavac plaćaju proviziju po 2 odsto, ukupno 4 procenta za jedan pravni posao.

Povrat poreza zavisi od kvadrature

Vlasnik prvog stana je oslobođen poreza za kvadraturu do 40 kvadratnih metara i za svakog člana porodičnog domaćinstva još 15 kvadratnih metara po svakom članu. Na primer, ako kupujete stan od 75 kvadrata sa supružnikom, imate pravo na povraćaj PDV za 55 kvadrata (40+15), dok za 20 kvadrata ne možete da povratite već plaćen porez.

Preračunato u novcu, ako bi prosečna cena kvadrata bila 1.200 evra, danas bi kupac dobio nazad PDV u iznosu od 6.600 evra,

Pravo na povraćaj poreza možete ostvariti tako što ćete poresku prijavu predati nadležnoj filijali Poreske uprave na teritoriji opštine gde se nalazi sedište privrednog društva koje je prodavac nekretnine.

#Stanovi

#Takse

#porezi