AKTUELNO

Brnabić navodi da se očekuje da Srbija po visini prosečne plate prestigne i Bugarsku, zemlju članicu Evropske unije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će ove godine minimalni rast BDP-a biti šest odsto i da će, ako se računa po švajcarskoj formuli, od prvog januara 2022. godine penzije rasti za pet odsto, pod uslovom, kako kaže, nastavimo ovako da radimo.

- Trudićemo se da to bude i malo više - rekla je Brnabić na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o inicijativi za promenu Ustava Srbije.

Brnabić je kazala da su politika i političke strasti jedno, a ekonomija i život ljudi nešto drugo.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Srbija je od 2014. godine trasirala kurs koji na najbolji način brani suverenitet, štiti i bori se za interese građana i privredu naše zemlje - navela je premijerka i dodala da se to najbolje vidi u ekonomskim pokazateljima, kao što su jednocifrena stopa nezaposlenosti ili najveće plate u regionu.

Prema njenim rečima, od 2012. do 2021. godine penzije u našoj zemlji povećane za 23 odsto, a u narednim godinama penzije će rasti za pet odsto na godišnjem nivou.

U tom smislu, Brnabić navodi da se očekuje da Srbija po visini prosečne plate prestigne i Bugarsku, zemlju članicu Evropske unije.

- Srbija ide ka EU kao daleko najboljem izboru za nas i čuva tradicionalna partnerstva sa Kinom, Rusijom, ali i drugim državama, poput SAD, Indijom, UAE, Turskom, Brazilom, Argentinom - zaključila je premijerka.

#Ana Brnabić

#Penzije