AKTUELNO

Prva polovina leta biće topla sa čestom pojavom nepogoda i padavina lokalno, dok se u avgustu očekuje manje padavina i više sunčanih i toplih dana nego u julu, rekao je danas meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.

On je istakao da će dani tokom juna i jula biti topliji ali sa čestom pojavom pljuskova i grmljavai lokalno, dok se za kraj jula i avgust - očekuje manje padavina i više sunčanih i toplih dana.

"Očekujemo da avgust bude topliji u odnosu na juli, i uopšte prvu polovinu leta koje meteorološki počinje od juna", rekao je on.

Govoreći o grmljavinama, Todorović je rekao da je njihova sezona od kraja aprila do početka oktobra, kao i da je maksimalan broj grmljavinskih oblaka krajem juna i u prvoj polovini jula.

On je istakao da grmljavinski oblaci nastaju za 5-10 minuta na nekom mikro mestu, po pravilu popodne.

"Prva stvar je preventiva. Ako se ide na bilo gde na otvoreno, da se gleda prognozu za grmljavinske oblake. Ako su već napolju da ode do prvog čvrstog objektakada se čuje prva grmljavina. Po grmljavini nikako ne treba biti na poljani, ni u vodi, niti uz usamljeno drvo", rekao je on.

Dodao je da ko se zatekne na otvorenom u prirodi da nađe šiblje ili šikaru gde može da legne ili čucne.

"Samo da čovek ne štrči iznad ravnine", rekao je on.

Profesor ETF-a u penziji Milan Savić rekao je da se po grmljavini treba sakriti u zatvoreni prostor, ili naći zaklon pored zgrada.

"Automobil je dobra zaštita, nikako otvoreni prostor. Treba izbeći prirodu ako se očekuje grmljavina", rekao je on.

Stanovi koji su zaštićeni gromobranskom instalacijom su bezbedni, istakao je Savić i dodao da može da postoji problem kod nelegalne gradnje.

"Nije nužno da se sklanjamo od prozora. Ako je gromobranska zaštita urađena kako treba, svejedno na kom ste spratu zgrade kad je grmljavina", rekao je on.

Istakao je i da kompjutere i televizore treba zaštiti uređajima za prenaponsku zaštitu kako ne bi došlo do njihovog oštećenja.

Autor:

#Nedeljko Todorović