AKTUELNO

Svi turisti koji žele da putuju u Grčku u obavezi su da, najmanje 24 časa pre ulaska u tu zemlju, popune PLF obrazac.

Međutim, iako je popunjavanje ovog formulara potpuno besplatno i traje svega nekoliko minuta, na internetu se pojavilo nekoliko sajtova, sa web adresama koje veoma nalikuju zvaničnom sajtu grčke vlade, koji neupućenima ovu uslugu naplaćuju čak 35 dolara! Na ovu prevaru ukazao je i portal "grčka info", koji našim turistima pruža pomoć oko izbora i organizacije letovanja u Grčkoj.

- Kada u Gugl pretraživač ukucate "plf greece" prvi rezultati su sajtovi koji popunjavanje PLF formulara naplaćuju 35 dolara, a imaju plaćen oglas kako bi bili na prvom mestu pretrage. Na taj način navode posetioce da odu na njihov, a ne zvaničan sajt grčke vlade. Sinoć je jedna naša poznanica zamalo nasela - navodi se na ovom portalu.

Oni dodaju da je u pitanju više različitih domena, a među njima je www.passengerlocatorform-greece.com/en/, na kojem će samo pažljivi posmatrač, kada uđe, uočiti da umesto PLF na stranici piše PFL.

- PLF formular je besplatan i jedini zvanični sajt na kom treba da ga popunite je sajt vlade Grčke. Nemojte nasedati i plaćati nešto što je besplatno ili unositi brojeve kartica na sajtovima koji ljude dovode u zabludu - ističu na portalu "grčka info".

Inače, na pomenutom sajtu, hvale se da klijentima za 35 dolara, između ostalog, pružaju podršku i asistenciju preko mejla i četa, kao i mogućnost da se mnogo pre puta prijave, a oni će, kada za to dođe vreme, popuniti isti obrazac.

Na samom dnu stranice može se naći i obaveštenje da je moguće prijaviti se i preko stranice travel.gov.gr, ali, na taj način, kako navode, nećete imati pomoć aktivnog agenta za podršku.

- Imajte na umu da netačne prijave mogu dovesti do problema sa ulaskom u Grčku - zaplašuju na tom sajtu.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže za Kurir da je ovo samo jedna u moru internet prevara, te da je potreban veliki oprez kada se negde prijavljujete ili nešto kupujete preko interneta.

- Prevare preko interneta je puno, pa treba otvoriti četvoro očiju, pogotovu što je tu slabija kontrola i što ćete u slučaju prevare teško povratiti vaš novac. PLF formular se lako popunjava i nema nikakve potrebe za asistencijom. Ovde je očigledno namera da nasednu oni neupućeni i oni koji što brže i jeftinije žele da završe posao - zaključuje Papović.