AKTUELNO

Italijanski proizvođač automobila Fiat pridružio se nizu auto giganata koji su najavili potpuni prelazak na električna vozila u narednih desetak godina. Naime, iz Fijata su najavili da je cilj kompanije da postane potpuno električni brend do 2030. godine, dok će već od 2025. početi sa izbacivanjem konvencionalnih agregata iz svoje ponude širom sveta.

Nedavno je predstavljen model 500 u potpuno električnom izdanju za koji Fiat tvrdi da je samo početak njihove revolucije ka nultoj emisiji štetnih gasova.

U skladu sa tim, i u kragujevačkoj fabrici Fijata nadaju se proizvodnji novog modela na jesen. Veruju da bi to za početak mogla da bude neka vrsta hibrida, a kasnije i potpuno električni automobil.

Kako za medije kaže Saša Đorđević, predsednik sindikata Fijata, u ovom trenutku ne postoji konkretna najava, ali je poznato da bi "Stellantis", nova zajednička kompanija "Fijata" i "Pežoa", krajem avgusta ili početkom septembra trebalo da predstavi plan za naredni period. Naime, posle spajanja dva giganta očekuju se investicioni planovi za svaku fabriku koja posluje u okviru grupacije.

O namerama za svoje pogone u Šumadiji "Stellantis" bi zatim trebalo da obavesti i Vladu Srbije, kao suvlasnika kragujevačke fabrike automobila.

"Svi znamo u kom pravcu se kreće automobilska industrija i već je poznato da se dizel motori gase 2025. godine. Zato logično zvuči da ćemo u Kragujevcu raditi neku hibridnu verziju ili neki novi model na električni pogon, jer sve ostalo ne bi pratilo svetske trendove", objašnjava naš sagovornik.

On kaže da postoji nagoveštaj da će biti nekih konkretnih novosti i u kragujevačkoj fabrici, ali ističe da treba sačekati jesen, kada će kompanija objaviti svoje precizne planove.