AKTUELNO

U Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, obeležen je značajan datum iz istorije, 75 godina nakon oslobođenja i pobede nad fašizmom. Svečanosti su se odazvali i predstavnici Ruskog doma iz Beograda.

Domaćini iz Gradske uprave i subotičkog Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“ organizovali su premijerno prikazivanje dokumentarni filma „75 godina posle“.

Film svedoči o Subotičaninu Dragoljubu Kaporu i dirljivoj priči o Ruskinji Mariji Meljničenko, u vremenu ratnih zbivanja, pred kraj Drugog svetskog rata.

Subotičanin Dragoljub Kapor je jedan od poslednjih živih svedoka te borbe. Sada ima 95 godina i svedok je istorijskih događaja tog vremena, a kroz svoju životnu priču, svedoči o oslobodiocima. Poslednjih godina, u Srbiji i Subotici snaži se kultura sećanja.

Dokumentarni film “75 godina posle”, govori o mnogovekovnoj duhovnoj bliskosti Rusije i Srbije, zajedničkoj borbi protiv fašizma i osećanjima prijateljstva između naroda dveju država.

„Dragocene uspomene subotičkog borca, Dragoljuba Kapora, otrgnute su od zaborava i sačuvana priča o hrabrosti, rodoljublju i bratskoj slozi sa ruskim narodom“, podseća za Kurir Golub Karaman, predsednik UO Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski”, koje je organizovalo promociju dokumentarnog filma.

Kulturna saradnja, razmena naučnih sadržaja kao i koordinacija i zajednička organizacija projekata iz oblasti nauke i kulture, bile su teme sastanka gradonačelnika Subotice Stevana Bakića sa direktorom Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu, Jevgenijem Baranovim, koji su dogovorili unapređenjue kulturne saradnje Ruskog doma i Grada Subotice, a razgovarali su i o mogućnostima ponovnog uvođenja ruskog jezika u škole u Subotici, kao i saradnji na planu prosvete i kulture.

Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, rekao je na svečanosti da je film realizovan uz podršku Gradske uprave, a omogućili su ga i dogovori sa porodicom Dragoljuba Kapora i direktora Ruskog doma Jovana Maksimovića.

Rusko srpsko Društvo je uz promociju istorijskog dokumentarca obeležilo i svoj 16. godišnji jubilej, osnovano je 2005. godine, 3.juna.

Gostima iz Beograda je organizovan obilazak Gradske kuće i Sinagoge, kao i poseta u prostorijama Društva, gde je dogovorena saradnja za organizovanja kulturnih i obrazovnih programa u Subotici, kao i poseta kulturnim događanjima u Beogradu u organizaciji Ruskog doma.

Srđan Samardžić je istakao, da je Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „AleksandarNevski” ovim dokumentarnim filmom ostavilo dragoceno svedočanstvo o junačkoj borbi naših predaka u Drugom svetskom ratu i bratskoj pomoći, koju im je u njoj pružio ruski narod.

“Zahvaljujem se i Ruskom domu u Beogradu, na podršci ovom filmu. Zlo nacizma i fašizma, pokušalo je da pobedi dobro. Pobedila je ljubav prema bližnjem, koja je srcem išla na bajonete, koja odgovara molitvom i pesmom na iskušenja i stradanja, snagom pravednika. Ova svečanost je organizovana u čast i slavu svih naših subotičkih junaka, koji su položili svoje živote zajedno sa saborcima iz Crvene armije, u borbi za oslobođenje, ali i u borbi za odbranu večnih ljudskih vrednosti i civilizacijskih dostignuća”, rekao je Samardžić.

Predsednica Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“, Alla Bartošić, istakla je da film „75 godina posle“ govori o mnogovekovnoj duhovnoj bliskosti Rusije i Srbije, zajedničkoj borbi protiv fašizma, podsećajući da je zbog pandemije snimanje filma trajalo godinu dana, a završen je uoči ovogodišnjeg Dana pobede.