AKTUELNO

Prva dva slučaja zaraze ovim sojem potvrđena su danas i u Mađarskoj.

Svet se više od godinu dana bori sa pandemijom korona virusa, dok on neprestano mutira. Pored britanskog, brazilskog, južnoafričkog i kalifornijskog soja, izdvojio se i indijski soj, koji je nedeljama kosio državu po kojoj je i dobio ime. Sada se indijski soj približio i Srbiji.

Naime, posle Slovenije, gde je prvi slučaj zaraze indijskim sojem korona virusa potvrđen 20. aprila, prva dva slučaja zaraze ovim sojem potvrđena su danas i u Mađarskoj.

Simptomi indijskog soja

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2 zabrinula je naučnike koji su joj zbog dvostruke promene na spajk proteinu odmah dali naziv "dupli mutant". Suštinski, izmene na S proteinu slične su kao i kod britanskog soja.

Simptomi koji prate zarazu indijskim sojem korona virusa su povišena temperatura, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik (poznat još i kao kovid-jezik), beličaste promene na nokatnoj ploči (poznate još i kao kovid-nokti), umor, glavobolja...

"Dupli mutant"

Indijska varijanta koronavirusa B.1.617 pokazuje dve značajne genetske promene u površinskom proteinu: E484Q i L452R. Ove šifre označavaju tačan položaj promene genoma.

Pojedinačne mutacije su poznate već dugo: E484Q je slična varijanti E484K, koja se pojavila u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti. A mutacija L452R se već može naći u kalifornijskoj varijanti CAL.20C.

Međutim, u Indiji su se ove dve mutacije pojavile zajedno, zbog čega se često govori o "dvostrukom mutantu". Ta činjenica ne znači nužno da je varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija, to tek treba istražiti, a do sada nema podataka.

U svakom slučaju, "dvostruka mutacija" samo je jedan od razloga katastrofalne situacije na indijskom potkontinentu.

Epidemiolog: Mogućnost prenosa slabija nego što se strahovalo

Britanski epidemiolog Nil Ferguson rekao je da je mogućnost prenosa indijskog soja korona virusa B.1.617.2 možda malo slabija nego što se prvo strahovalo, ali da bi vakcine mogle biti manje efikasne u ograničavanju njegovog širenja.

- Postoji tračak nade na osnovu nedavnih istraživanja da će, iako se čini da ova varijanta i dalje ima značajan rast, možda ipak usporiti - saopštio za BBC Nil Ferguson, vodeći epidemiolog sa londonskog Imperijal koledža, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

U Indiji je od početka pandemije registrovano 26,95 miliona slučajeva korona virusa, a umrlo je 307.231 osoba.

Po broju potvrđenih slučajeva infekcije, Indija je na drugom mestu u svetu, posle SAD, a po broju umrlih je treća, posle SAD i Brazila.

Prijavljen na više od 50 teritorija

Indijski soj korona virusa zvanično je prijavljen na 53 teritorije, saopštila je pre dva dana Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je takođe dobila informacije iz nezvaničnih izvora da je varijanta B.1.617 pronađena na još sedam teritorija, pa je time ukupan broj povećan na 60.

#Indija

#indijski soj

#koronavirus