AKTUELNO

Iako je u poslednje četiri nedelje zabeležen pad broja zaraženih i umrlih od kovid-19, brojke su i dalje visoke i zabeležen je značajan porast u više zemljama sveta, objavila je SZO.

Indijski soj koronavirusa zvanično je prijavljen na 53 teritorije, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Dr Vesna Mioljević, direktorka Službe za bolničku epidemiologiju KC Srbije, kaže da, iako je mnogo obolelih od ovog soja u Indiji, trend pada postoji.

- Pre mesec dana bilo je oko 400.000 prijavljenih novih slučajeva, a sada je taj broj na više od 200.000. Broj je, dakle, duplo smanjen, što se poklapa i sa istraživanjima autora iz Engleske i Amerike, koji su bili zabrinuti kada je reč o ovom tzv. duplom mutantu – kaže dr Mioljević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da se svakodnevno povećava broj zemalja u kojima se indijski soj registruje, te se uvode strože mere, pa je tako u Austriji predložena i zabrana letova iz Velike Britanije.

- Strah je svakako opravdan, ali ukoliko se pridržavamo epidemioloških mera i vakcinišemo, situacija sa indijskim sojem ne može biti strašna – rekla je doktorka.

Na pitanje da li su vakcine efikasne protiv ovog soja, kaže da su istraživanja dala potvrdan odgovor.

- Efikasnost se kreće oko 90 odsto u odnosu na nove sojeve, a viša je u odnosu na sojeve koje smo dosad imali – kaže dr Mioljević. S tim u vezi, doktorka je još jednom apelovala na sve da prime vakcinu, a posebno je pozvala mlade da se aktiviraju i doprinesu kolektivnom imunitetu.

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu u nastavku:

#Novo jutro

#Vesna Mioljević