AKTUELNO

Ranije dogovoreno i usaglašeno svečano potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Crne Gore nije se dogodilo sinoć, jer je premijer Zdravko Krivokapić patrijarhu Porfiriju izneo "do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti", saopšteno je kasno sinoć iz SPC.

Precizira se da su tokom jučerašnjeg prepodneva predstavnici Svetog arhijerejskog sinoda i Vlade Crne Gore u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

Navodi se da su iz Vlade Crne Gore potom usmeno potvrdili da će Krivokapić doputovati u Beograd u popodnevnim satima da bi sa patrijarhom Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor.

Ista namera Krivokapića usmeno je potvrđena patrijarhu iz Kabineta crnogorskog premijera.

- Posle višečasnovnog odlaganja i obaveštavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21 čas Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak - stoji u saopštenju i ističe da je Krivokapić pritom "izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti".

Patrijarh je, dodaje se, te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

- Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije - navodi se u saopštenju.

Poručeno je da SPC i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja.

Inače, samo nekoliko sati uoči dolaska u Beograd na već dogovoreno potpisivanje Temeljnog ugovora, Krivokapić je novinarima u crnogorskom parlamentu rekao da ne zna kada će taj dokument biti potpisan, ali da se nada da će to biti uskoro, posle zasedanja Sabora SPC.

Iz Vlade Crne Gore kasnije je Tanjugu potvrđeno da je premijer Krivokapić pošao za Beograd da prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se Temeljni ugovora između SPC i države Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan upokojena mitropolita Amfilohija.

Sastanak patrijarha s Krivokapićem u Patrijaršiji je održan iza zatvorenih vrata, trajao je duže od dva sata i okončan je bez izjava za medije.

Sastanku patrijarha i Krivokapića prisustvovali su članovi Sinoda - mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

#patrijarh Porfirije