AKTUELNO

Svi građani Srbije koji poseduju ličnu kartu bez čipa, ukoliko promene adresu prebivališta, moraju da izvade novu ličnu kartu. Svi koji imaju čip, to ne moraju da čine, već samo da nadležnim organima prijave promenu, koji će zatim taj podatak da unesu na čip.

Ovo je objasnila Valentina Vulić, načelnica Uprave za upravne poslove MUP Srbije.

Ona je, gostujući na Javnom servisu, rekla da će lične karta bez čipa važiti i dalje, odnosno do datuma njihovog važenja, osim ukoliko ne dođe do promene adrese.

Vulić je precizirala šta zakon zapravo menja.

U starom zakonu bilo je navedeno da lična karta mora da se promeni ukoliko se menjaju bitni podaci, međutim, adresa prebivališta se nije vodila kao bitan podatak. To je dovodilo do slučajeva da pojedini građani sklapaju poslove i ugovore iako više nisu živeli na jednoj adresi.

- MUP je imao podatak o promeni adrese ali oni nisu bili dužni da to učine, što je ostavilo mogućnost za zloupotrebe. Građani će sada biti uslovljeni da sve podatke ažuriraju - objasnila je Vulić.

Ona je dodala da će, ukoliko danas Skupština usvoji izmene Zakona o ličnim kartama, doći i do promena u postupku oglašavanja lične karte nevažećom.

Olakšice za građane
Valentina Vulić je rekla da će izmene i dopune postojećeg zakona deo napora Vlade Srbije u okviru projekta "Stop birokratiji", da se građanima Srbije daju olakšice i da se pojednostavi procedura izdavanja ličnih dokumenata.

Prva izmena se tiče proglašavanja lične karte nevažećom. Ovaj proces koji se do sada vršio preko oglašavanja u Službenom glasniku, sada će se vršiti na veb prezentaciji MUP.

Prema njenim rečima, taksa je do sada iznosila oko 800 dinara a sada očekuje da ona bude niža, jer će građani plaćati samo taksu za donošenje rešenja, a ne i oglašavanje u Službenom glasniku.

Jedna odredba će biti i unos sertifikata za elektronsku indentifikaciju i elektronskog potpisa - tako da će zahtevi moći da se podnose od kuće.

Vulić je istakla da trenutno malo građana koristi ovu opciju, pošto su navikli da lično dolaze na šalter ali da se nada da će se to promeniti u budućnosti.

Autor: