AKTUELNO

Cene će, kako kažu, biti povećane zbog novih akciza na žestinu, ali i smanjenog roda voća, koje su uništili aprilski sneg, mraz i grad.

Domaća rakija uskoro bi mogla da poskupi za čak 200 dinara po litru zbog povećanja akciza na žestoka, pića ali i prepolovljenog roda voća, najviše šljive, posle aprilskih snegova i mrazeva, ocenjuju proizvođači za medije.

Naime, ministar finansija Siniša Mali juče je poslanicima u Skupštini predstavio izmene Zakona o akcizama kojima se, kako je naveo, akcizna politika u Srbiji kada su jaka alkoholna pića u pitanju harmonizuje s akciznom politikom EU. Podsetio je da se kod nas do sada visina akcize na žestinu određivala na osnovu vrste proizvoda, primera radi, da li je rakija od voća, grožđa ili žitarica, dok se u EU definiše na osnovu jednog hektolitra na temperaturi od 20 stepeni.

U zakonu se zato menja način obračuna akcize, i to tako što se predlaže jedna akcizna kategorija za sva jaka alkoholna pića koja bi bila 46.250 dinara na osnovicu. Tako bi opterećenje jednog litra pića koje sadrži 40 odsto alkohola bilo 185 dinara, objašnjenje je Ministarstva finansija.

Do sada je akciza na voćne rakije iznosila 136,62 dinara po litru, na rakije od žitarica 348,17 dinara po litru, a na ostala jaka alkoholna pića 223,67 dinara po litru. Iz ovoga se nazire poskupljenje domaće rakije, dok se za uvozna pića, poput viskija, očekuje da treba da pojeftini.

- Samo zbog nove akcize će cena rakije biti veća sigurno za 100 dinara, kada se svi nameti saberu. Na to će doći i dodatno poskupljenje zbog očekivanog prepolovljenog roda šljive usled snegova i mrazeva koji su nas zadesili u martu i aprilu, pa bi na kraju, kada se sve sabere, došlo do realnog poskupljenja - ocenio je za medije Stanimir Minić, proizvođač iz Gornje Trepče.

Zaharija Gligorijević, proizvođač šljivovice i loze iz Vlasotinca, potvrđuje da je rod šljive dosta smanjen:

- Očekujem da će, pored akciza, zbog smanjenog roda biti dodatno povećana cena bar za 100 dinara.

Pivo i vino pošteđeni

Ministar Mali je napomenuo da će akciza na pivo i ostala niskoalkoholna pića, koja sadrže između 1,2 odsto i 15 odsto alkohola, ostati nepromenjena. Akciza na pivo i dalje će iznositi 26,44 dinara po litru, a na vina i ostala niskoalkoholna pića 23,14 dinara po litru.