AKTUELNO

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva ističe da je vakcinacija rešenje za sva pitanja i za normalizaciju života.

Mi imamo više nego dovoljno vakcina i tako je mesecima u nazad. Srbija jeste i ostaje svetski lider u broju vakcinisanih i dostupnosti različitih vakcina. Srbija je bolja od svih, merimo se sa EU, imamo registrovana četiri cepiva - istakao je Zelić za Pink.

Kako je istakao, ako se svi vakcinišu možemo normalno da učestvujemo u svim društvenim dešavanjima.

On je dodao da niko ne kaže da su vakcine 100 odsto efikasne, ali da postoje dva ključna rezultata - manji broj zaražavanja i blaže simptome, a na taj način se smanjuje i broj umrlih.

Zelić je rekao da je u Srbiji na 4.270.016 datih vakcina prijavljeno samo 940 slučajeva neželjenih reakcija, od kojih šest ozbiljnijih.

Prof.dr Miljko Ristić, kardiohirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", smatra da su društvene mreže negativno uticale na stav mladih o vakcinaciji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Negativne informacije uvek privlače pažnju, ali šta bi da nije bilo vakcine protiv variole vere... To je neki dokaz da su vakcine korisne, ta bolest je potpuno iskorenjena - naveo je Ristić.

Ocenio je da nema razloga za neraspoloženje prema vakcinama, te ukazao da bi o njihovom značaju možda trebalo da se uči u školama.

#Miljko Ristić

#Pavle Zelić