AKTUELNO

Šta sve morate da znate ako sopstvenim vozilom pođete u Smederevo i kakvi sve prekršaji mogu biti zabeleženi kamerama?

Od kako je pre 10 godina uveden sistem video-nadzora saobraćaja, veliki broj vozača kažnjen je zbog saobraćajnih prekršaja zabeleženih policijskim kamerama, a ubedljivo na prvom mestu je prekoračenje dozvoljene brzine.

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, 30 odsto od naplaćenih kazni vraća se lokalnim samoupravama i ta sredstva su isključivo namenjena za povećanje bezbednosti u saobraćaju. U Agenciji za bezbednost saobraćaja posebno ističu jedan grad u kojem je to učinjeno onako kako treba, zahvaljujući čemu su sačuvani mnogi ljudski životi.

Taj grad je Smederevo, u kojem je ranije bilo između četiri i osam poginulih na godišnjem nivou, a od kako su pre dve godine postavljene kamere za video-nadzor i merenje brzine, poginulih u saobraćaju više nema.

Snimanje na svim prilazima

U Smederevu postoji ukupno sedam policijskih kamera raspoređenih tako da kontrolišu sve prilaze gradu, kao i sam centar. Svaka od njih beleži prekoračenje brzine, a neke koje su u gradskom jezgru (raskrsnica Karađorđeve i Narodnog fronta u oba smera) snimaju i druge prekršaje poput prolaska na crveno svetlo, nepropuštanja pešaka na obeleženom pešačkom prelazu i neustupanja prava prvenstva prolaza.

Kada su prvi put puštene u rad kamere za brzinu u Smederevu, samo tog dana zabeleženo je oko 5.000 prekoračenja, jer je 97 odsto svih vozača koji su prošli pored kamera, vozilo brže nego što je dozvoljeno. Inače, toliko kazni zbog saobraćajnih prekršaja policija na području tog grada napiše tokom čitave godine.

Brzina pali crveno

U blizini škola u tom gradu postavljeni su i displeji koji takođe mere i ispisuju trenutnu brzinu vozila koja im se približavaju, kao upozorenje vozačima da oduzmu gas. I ne samo to.

Uskoro će taj sistem biti softverski povezan i sa semaforima tako da će onoga ko prekorači dozvoljenu brzinu, dočekati crveno svetlo na semaforu, pa će tu morati da se zaustavi. A za one koji misle da ne moraju, na svim takvim mestima ubrzo će biti dodate i nove kamere koja će snimati eventualne prolaske na crveno, tako da se brža vožnja zaista više nikome neće isplatiti.

Prema informacijama iz Agencije za bezbednost saobraćaja, za uvođenje ovakvog sistema su zainteresovani i drugi gradovi, pre svih Zrenjanin i Novi Pazar. Njihove lokalne samouprave su već odvojile sredstva za tu namenu i planirano je da nove kamere i brzinski displeji budu postavljeni u toku ove godine.

U centru grada mere prosek

Tokom ove godine, biće uvedeno i merenje prosečne brzine kao što se to već nekoliko godina radi na autoputu kroz Srbiju, pa ni oni koji vole da dodaju gas kada prođu pored kamere više neće prolaziti nekažnjeno.

Jednostavno, postavljena je još jedna kamera u samom centru pored koje, većina vozila mora da prođe, bez obzira na to iz kojeg smera dolazi, pa će se na osnovu snimaka tih i onih kamera za koje smo pomenuli da postoje na svim prilazima, moći tačno da se vidi koliko je nekom vozilu trebalo vremena da pređe rastojanje od jedne do druge kamere.

Dakle, na osnovu pređenog puta u jedinici vremena moći će da se izračuna prosečna brzina kretanja, baš kao što se to već godinama radi između naplatnih rampi na autoputu. Smederevo će biti prvi grad u kojem će se vozači kažnjavati i zbog prekoračenja prosečne brzine kretanja, ali ne treba sumnjati da će takav primer uskoro slediti i drugi jer je pomenuti primer sa smanjenjem broja poginulih u saobraćaju, najbolja preporuka.

#Semafor

#vozači