AKTUELNO

Izrealski kabinet za bezbednost sinoć je glasao za prihvatanje prekida vatre u Gazi. Novinar i publicista Milan Fogel, potvrdio je za NOVO JUTRO TV PINK da su napadi sa obe strane prekinuti, kao i da se pridržavaju dogovora.

“Amerika je izvršila veliki pritisak na Izrael i njihovog premijera. Takođe, Egipat je izvršio pritisak na Hamas. Imali su oružje u rukama i jedni i drugi da prisile obe strane da se potpiše mirovni sporazum”, rekao je Fogel.

On je rekao da je preminulo 232 Palestinac, kao i 12 Izraelaca.

Dodaje da je među žrtvama i dosta dece.

“Hamas ima jednu ideologiju, koja je kombinacija vere i terorizma. Oni su stalno spremni da žrtvuju svoje građane da bi pokazali svetu kako su jako ugroženi”, rekao je Fogel.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Marija Đorić je rekla da je oružani sukob trenutno završen, da konflikt međutim nije, kao i da će se on nastaviti sa međusobnim tenzijama.

“Ovo je u modernoj istoriji najduži sukob koji traje 73 godine. Videli smo da protivraketna odbrana jeste dobra ali da nije savršena. Izrael svoj bezbednosni sistem temelji na “Gvozdenoj kupoli”, kao i na dobrom obaveštajnom radu. Takođe, stanovništvo je disciplinovano i zna kako da se ponaša”, rekla je dr Đorić.

Kako kaže, civilna odbrana kod Izraela je fantastična.

Foto: TV Pink Printscreen

“Hamas je i dalje tu, prisutan je i istrajan. Izrael nije uspeo u svom vojnom cilju, a to je uništenje Hamasa. A sa druge strane, ni Hamas, koji za cilj ima uništenje države Izrael, takođe nije uspeo u tome. Tako da možemo očekivati i ubuduće produbljenje tenzija”, rekla je dr Đorić.

Ističe da je arapski svet primetnu utihnuo, što je, dodaje, diplomatska politika Amerike. Kako kaže, nema reakcija iz arapskog sveta.

Dodaje da se mogu očekivati i novi sukobi.

Foto: TV Pink Printscreen

Vlade Radulović, vojno-politički analitičar, rekao je da smatra da je Hamas ispucao najveći deo onog što je imao, pa da su se odlučili za malu pauzu.

“Mnogi ovo gledaju kao zamrznuti konflikt koji oživi s vremena na vreme, ali ja to vidim kao permanentni sukob koji nekada ekskalira, nekada ne, ali nije nikako zamrznut, on postoji”, rekoa je Radulović.

Kako kaže, najproblematičnije je u celoj toj priči što su stradala deca i na jednoj i na drugoj strani.

#Izrael

#Palestina