AKTUELNO

Veliki broj građana će dobiti novac, a evo kako da se prijavite.

Juče je završena isplata prvih 30 evra državne pomoći, a sada na red dolaze nove prijave i isplate. Tako u junu novac treba da očekuju dve velike grupe građana - svi nezaposleni koji su prijavljeni na biro i svi koji su vakcinisani makar i jednom dozom do 31. maja.

Tačno 1. juna počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane. Prijava traje do 15. juna, a pravila su sledeća. Svi koji su primili makar i prvu dozu vakcine u Srbiji do 31. maja imaće pravo na 3.000 dinara. Penzioneri se ne prijavljuju, a prijava za ostale će biti identična prijavi za 60 evra.

To praktično znači da će i za 3.000 dinara za vakcinisane biti potrebno ostaviti sledeće podatke: JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imate otvoren račun ili želite da vam se automatski otvori. Prijava će biti moguća elektronski preko sajta Uprave za trezor, ali i telefonski.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Pexels

Nezaposlenima 60 evra

U junu stiže i dodatna pomoć od 60 evra na koje imaju pravo samo građani koji su prijavljeni na biro, odnosno NSZ kao nezaposleni i njih je oko pola miliona. Za ovu pomoć prijava nije potrebna.

Nezaposleni su inače već dobili 30 evra i sleduje ih još toliko u septembru.

Posle isplate od 30 evra u maju, penzioneri će u septembru dobiti i dodatnih 50 evra.

Sledeće isplata od 30 evra za sve najstarije građane, njih oko 1,7 miliona, je u novembru, a u novembru će i svi ostali građani dobiti drugih 30 evra.

Kada se sve sabere, penzioneri će ukupno dobiti 110 evra, nezaposleni 120, a ostali građani koji su se prijavili i imaju važeću ličnnu kartu i aktivno prebivalište u Srbiji, dobiće po 60 evra.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kalendar prijava i isplata:

20. maj - završetak isplate prvih 30 evra svim građanima

1. jun - počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

15. jun - kraj prijave za za 3.000 dinara za vakcinisane

12 - 20. jun - isplata 3.000 dinara za vakcinisane

Jun - nezaposleni dobijaju dodatnih 60 evra

Septembar - penzioneri dobijaju dodatnih 50 evra

Novembar - isplata drugih 30 evra za sve kategorije

#Novac

#Pomoć

#država