AKTUELNO

Zbog obilne kiše koja je juče popodne zahvatila deo ljiške opštine u selu Lalinci pored useva i voća stradali su i putevi. Četvoročlanoj porodici Nikolić iz ovog sela onemogućen je prilaz kući. Naime, put koji vodi do vodi do njihovog domaćinstva je u totalnom prekidu zbog vode i blata koje je nanela bujica.

- Autom se ne može proći, a peške ne smemo jer je bujica velika. Ja ne pamtim da je nekada ovolika voda bila preko puta. Do sada je prilikom velikih kiša bilo prelivanja, ali nikad nije ovako nosilo sve pred sobom. Ne znamo još uvek kakvo je stanje sa usevima i kolika je šteta. To ćemo sve sabrati danas - rekao je za RINU Dušan Nikolić iz Lalinaca.

Foto: Foto/RINA

U toku jučerašnjeg dana RHMZ je izdao upozorenje na obilne padavine praćene jakim vetrom i kišom na području opštine Ljig. Poslednja velika poplava u ovoj opštini bila je u junu 2018.godine kada je pričinjena velika šteta na stambenim, ekonomskim objektima i poljoprivrednom zemljištu.

Foto: Foto/RINA

- Velika šteta pričinjena nam je na usevima koje je grad u samo desetak minuta potukao u selima kačerskog kraja Ivanovci, Poljanice a najviše je stradao Kozelj - rekao je poljoprivrednik Dragan Đurđević, meštanin ljiškog sela Kozelj koje je i ranijih godina imalo problema sa poplavom.

Nikolići iz sela Lalinci strahuju od novih padavina

Foto: Foto/RINA

Padavine na teritoriji opštine Ljig ne prestaju, a to sa sobom nosi veliku opasnost za porodicu Nikolić iz sela Lalinci, pošto je jučerašnje nevreme napravilo veliku štetu na prilaznom putu do njihove kuće.

- Voda se malo povukla, ali nas je strah od ove nove najavljene kiše, samo je pitanje trenutka kad će potok odneti ceo put. Jaka kiša praćena vetrom ostavila je iza sebe pustoš, a šiblje i granje ušlo je i u vodovodnu cev, pa sad nemamo ni vode. Sin mi nije danas otišao ni u školu, kako će biti dalje ništa ne znam. Ovuda se automobilom ne može preći, a i peške je jako teško, bez gumenih čizama nikako - rekla je Ruža Nikolić.

Foto: Foto/RINA

Ona ističe da ovo nije prva godina da ovaj potok u selu Lalinci pravi probleme meštanima.

- Obraćali smo se nadležnima u našoj mesnoj zajednici, nadam se da će se konačno nešto rešiti. Već godinama unazad strahujemo od svake kiše, jer ne znamo šta nas čeka - kaže Ruža.