AKTUELNO

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas, povodom zahteva Nacionalnog muzeja Kosova da Srbija vrati artefakte koje je krajem 1990-ih pozajmila za izložbu, da ne priznaje kategoriju "kosovskog kulturnog nasledja", kao što ne priznaje ni "kosovsku državnost".

"Kosovo i Metohija je i po Ustavu Srbije i po medjunarodnom pravu deo teritorije Srbije, a svi artefakti koji potiču sa teritorije naše autonomne pokrajine Kosovo i Metohija jesu deo kulturnog i istorijskog nasledja Srbije", navodi se u saopštenju.Kancelarija je iznela da "opravdano strahuje" da bi kulturni i arheološki artefakti s Kosova bili ugroženi ako bi bili vraćeni, i podseća da je ove godine bilo 11 napada na objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Ocenjeno je da nisu validni svi argumenti kojima Nacionalni muzej Kosova traži "srpske kulturno istorijske artefakte".

"Prvi argument je pozivanje na sporazumno ustupanje artefakata potpisano izmedju dve kulturne institucije Srbije, a danas te predmete potražuje kulturna institucija koja je, i sa stanovišta Ustava Srbije i sa stanovišta medjunarodnog prava, nepostojeći entitet", navodi se u saopštenju.

Na pozivanje Nacionalnog muzeja Kosova na konvenciju Uneska i "Ahtisarijev plan", iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da Kosovo nije član Uneska i da Ahtisarijev plan nikada nije usvojen.

Tzv, nacionalni muzej Kosova juče je saopštio da je više od 1.200 artefakta iz arheološke i etnografske zbirke Kosova uzeto krajem 1990-ih godina "za privremenu izložbu u Srbiji", sa obavezom da se vrate, ali da to nije učinjeno.

#Kancelarija za Kosovo i Metohiju

#artefakti