AKTUELNO

Vremešna Subotičanka najpre poslata na kućno lečenje, sa pogoršanjem situacije vraćena u bolnicu.

Baka Marija Š. (94) iz Subotice uspešno se izborila sa korona virusom u februaru ove godine, nakon što je sedam dana provela u bolnici i bila na kiseoniku.

Prema rečima njenog unuka Marinka I., bakin oporavak je još uveku toku i ona se svakog dana oseća sve bolje, uprkos šećernoj bolesti i slabijoj pokretljivosti koja je došla s godinama, pišu Subotičke.rs.
– Baka živi sa porodicom drugog unuka. Oni su prvo dobili koronu. Iako su se odmah izolovali od bake, na kraju je i ona bila zaražena. Urađen je test koji je pokazao da je baka pozitivna. Tada su joj dati lekovi i poslata je na kućno lečenje uz praćenje situacije. Kada joj se stanje pogoršalo odveli smo je u bolnicu gde je bila zadržana sedam dana. Nakon što joj se situacija stabilizovala, puštena je kući u ne baš najboljem stanju, što donekle razumem jer su bolnice bile pune – kaže Marinko.

Baka Marijin unuk dodaje da je baka po povratku iz bolnice bila dosta slaba, izgubila je bila na kilaži i nije imala apetit. Bezrezervna podrška i briga porodice bili su joj najveća snaga tokom oporavka.

– U jednom trenutku izgubila je nadu da će joj biti bolje. Bila je prikovana za krevet i neko je stalno morao da bude sa njom, da je čuva. Ali, uz našu pomoć i bodrenje da mora da se bori i da će malim koracima doći do poboljšanja uspela je potpuno da savlada bolest, što je najvažnije od svega – kaže unuk Marinko.

Iako je baka Marija, kako kaže, prošla svašta tokom života, nije je napustio vedar duh i oštroumnost, a vedrinu preporučuje i mladim ljudima.

– Prava je radilica. Navikla je celog života da radi i kada nešto zamisli to mora da bude urađeno, a ona to mora da vidi na kraju. Dok je bila prikovana za krevet, stalno je pominjala kako će na leto da sadi i uređuje baštu. Mladima poručuje da budu uporni i da se ne predaju lako – završava Marinko.