AKTUELNO

Pravni fakultet u Kragujevcu, Univerzitet u Kragujevcu i Grad Kragujevac pretrpeli su veliki gubitak preranom smrću dr Stefana Andonovića, koji je preminuo 15. maja 2021. godine, kaže se u zajedničkom saoštenju koje su potpsali gradonalečnik Kragujevca Nikola Dašić, rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipovič i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Dragan Vujisić.

"Svesni da nema reči kojima se adekvatno može govoriti o smrti mladog čoveka osećamo dužnost da pokušamo da opišemo bez kakvog pojedinca su ostali Grad, Univerzitet i Fakultet", kaže se u saopštenju.

Dr Stefan Andonović, rođen je 1991. godine u Beogradu. U rodnom gradu završava osnovnu školu i gimanziju, a svoj akademski put započinje upisom na Pravni fakultet u Beogradu. Već tokom studija ostvaruje natprosečne rezultate, te redovno osvaja nagrade Fakulteta namenjene najboljim studentima. Iste uspehe postiže i na master studijama. Krunu njegovog školovanja predstavlja odbrana doktorske disertacije 2019. godine, nakon čega biva prepoznat kao jedan od najboljih mladih naučnih radnika iz oblasti pravnih nauka u Republici Srbiji.

Svoju profesionalu karijeru započeo je kao advokatski pripravnik, gde pokazuje ništa manje dobre rezultate, te uspešno polaže pravosudni ispit. Ipak, naučna karijera bila mu je predodređena, pa tako od maja 2018. godine radi na Institutu za uporedno pravo gde biva biran za istraživača saradnika.

Foto: Facebook.com/Stefan Andonović

"Pravni fakultet u Kragujevcu imao je tu sreću da ovaj briljantni mladi čovek postane deo kolektiva ove visokoškolske institucije nakon što je dr Stefan Andonović zasnovao radni odnos na Fakultetu 2019. godine. Asistent sa doktoratom Stefan Andonović, brzo postaje omiljen kako među kolegama tako i među studentima, plenivši svojom stručnošću i profesionalizmom, ali pre svega ljudskim kvalitetima i dobrotom kojom je zračio", piše u saopštenju.

Dalje se navodi da je “dr Stefan Andonović bio je i vrhunski sportista, a, iako mlad, i ugledni sportski radnik. Vešustruki državni rekorder u plivanju, reprezentativac, osvajač brojnih medalja i priznanja, nakon okončanja sportske karijere postaje ugledni plivački sudija i jedan od glavnih promotera ovog sporta. Svoje pravničko znanje, delom, stavlja u funkciju sporta, te je od 2019. godine bio i arbitar Stalne sportske arbitraže Olimpijskog komiteta Srbije”.

- Gubitak pojedinca koga su krasile sve pobrojane osobine nenadoknadiv je. Pravnom fakultetu jer je izgubio jednog od članova kolektiva na kome bi se budućnost ove institucije gradila. Univerzitetu u Kragujevcu jer je ostao uskraćen svega onoga što bi jedna akademska karijera koja je tako briljantno počela u budućnosti donela naučnoj zajednici. Gradu Kragujevcu jer bi prisustvo takvog čoveka u lokalnoj zajednici bilo ogroman dobitak za Grad i region- navodi se u saopštenju Grad Kragujevca i Univerziteta.

Foto: Facebook.com/Stefan Andonović

"Ipak, najveći i neopisivi gubitak pretrpela je porodica dr Stefana Andonovića. Porodici i prijateljima ovom prilikom upućujemo izraze najdubljeg saučešća, ujedno se obavezujući da trajno čuvamo uspomenu na pokojnog Stefana, čiji lik i delo moraju ostati kao trajni primer mladim ljudima koji tek čine prve korake na životnom i profesionalnom putu- kaže se u zajedničkom saoptešnju ", kaže se u zajedničkom saoštenju koje su potpsali gradonalečnik Kragujevca Nikola Dašić, rektor Univerziteta u Kragujevcu prof dr Nenad Filipovič i dekan Pravnog fakulteta prof dr Dragan Vujisić.