AKTUELNO

Osam žena ubijeno je u Srbiji od početka godine, a ubice su bili partneri, supruzi, sinovi i unuci, saopštila je mreža Žene protiv nasilja povodom 18. maja, Dana sećanja na te žrtve.

Prema podacima MUP, u prethodnih 10 godina, partneri i članovi porodice ubili su više od 330 žena. Podaci mreže pak pokazuju da su ubice najčešće bili supruzi i partneri, kao da je najveći broj ubistava počinjen vatrenim oružijem i nožem, zbog čega je za osam godina više od 400 dece ostalo bez majki.

Najviše supruga, sestara, majki i baka ubijeno je prošle godine - njih 44, a iza toga sledi 2013. godina, kada ih je ubijeno 43. Vlada Srbije proglasila je 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja 2017. godine. Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015. godine. Te godine je između 16. i 18. maja čak sedam žena ubijeno u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu. Te godine je, inače, ubijeno 35 žena.

Femicid, kažu u Mreži, predstavlja vodeći uzrok preranih smrti žena na svetskom nivou. Prema podacima UNODC iz 2017. godine, u svetu godišnje 50.000 žena ubiju partneri ili članovi porodice, što znači da 137 žena bude ubijeno svakog dana.

- Na inicijativu mreže Žene protiv nasilja, predlog da se ustanovi Dan sećanja uputila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, a potpisalo je 8.000 građanki i građana. Inicijativu su potpisima podržale i porodice žena žrtava, ministarke, poslanice i poslanici, odbornice i odbornici lokalnih samouprava, gradonačelnici, predstavnice nezavisnih državnih institucija. Najbrojniju podršku peticiji dale su građanke Srbije - navode u Mreži.